Bobine

Bobine

Een bobine zet de accuspanning van 12V om in een hoge spanning van van ongeveer (afhankelijk van de motor) 20.000 tot 30.000 volt. Deze spanning is nodig om een krachtige vonk te krijgen bij de bougie.
De bobine zit bij nieuwere motoren direct op de bougie gemonteerd. Elke cilinder heeft dan een eigen bobine.
Bij oudere systemen zit er vaak 1 bobine, die door middel van bougiekabels verbonden is met de bougies, en anders zitten er 2 bobines die elk 2 cilinders aansturen (DIS-ontsteking).
In een benzinemotor moet aan het einde van de compressieslag het brandstof- /luchtmengsel ontstoken worden. Dat gebeurd doordat de bougie een vonk geeft.
Om de bougie te laten vonken is er een spanning tot wel 20.000 volt nodig. Een bobine zorgt dat deze spanning opgewekt wordt.

 Conventionele ontsteking:

Dit is een oud type ontsteking en wordt tegenwoordig niet meer toegepast. Moderne auto’s hebben elektronische ontsteking.
Dit conventionele ontstekingssysteem maakt gebruik van contactpunten.

In normale toestand staan de contactpunten gesloten. Er loopt een stroom door de primaire spoel, via de contactpuntjes naar de massa.
Wanneer het nokje de hefboom optilt, wordt het contact tussen de contactpuntjes verbroken, en loopt er geen stroom meer door de primaire spoel.
Als het nokje verder draait, vloeit er wel weer een stroom door de primaire spoel.

In de bobine zitten er 2 spoelen van koperdraad om een ijzeren staaf (kern). De primaire spoel (aan de contactslot kant) heeft weinig windingen van dik draad. De secundaire spoel heeft heel veel wikkelingen van dun draad.


Op de primaire spoel staat een spanning van 12 volt. Er ontstaat rondom de spoel een magnetisch veld.
De secundaire spoel bevind zich in het magnetisch veld van de primaire spoel.
Wanneer de contactpuntjes openen, valt de primaire stroom weg. Wanneer de stroom wegvalt, zorgt de ontstekingscondensator ervoor dat ook het magnetische veld in de spoel wegvalt. Omdat het magnetisch veld in de spoel veranderd, wordt er in de spoel een spanning opgewekt, (een inductiespanning)
De hoogte van deze inductiespanning is afhankelijk van het aantal windingen en de grootte van de primaire stroom. De hoogte van de inductiespanning zal rond de 300 volt zijn. Omdat de secundaire spoel zich in het magnetisch veld van de primaire spoel bevind, word daar bij het openen van de contactpuntjes ook daar een inductiespanning opgewekt. Alleen is deze inductiespanning vele malen hoger, omdat de secundaire spoel veel meer windingen heeft dan een primaire spoel.
Deze spanning kan oplopen tot 30.000 volt, en gaat dan via de verdeler naar de bougies.
Het doel hiervan is dus om het magnetisch veld te gebruiken tussen de 2 wikkelingen, de spanning van 12 volt naar 30.000 volt te verhogen.


 Transistorschakeling:
Bij nieuwere systemen worden er geen contactpuntjes meer gebruikt, maar een transistorschakeling. Dit heeft als voordeel dat het geen slijtage heeft, omdat er geen mechanische componenten bij betrokken zijn. Het motorregelapparaat regelt nu de ontsteking. C is verbonden met de accu, E met de bobine, B met het motor regelapparaat. Op C staat met het contact aan altijd 12 volt, en komt aan tot in de cirkel. Daar wordt de stroomkring onderbroken, de spanning kan dan niet door naar E. Pas wanneer er een spanning op punt B komt te staan, wordt de stroom van C naar E verbonden. Wanneer de spanning op B verbroken word, hebben C en E geen verbinding meer, en is de stroomkring weer onderbroken. Op dit moment vindt de inductiespanning plaats in de bobine, omdat die in de tussentijd een magnetisch veld had opgebouwd. Nu ontstaat die inductiespanning niet meer bij het openen van de contactpuntjes, maar bij het onderbreken van de stroom op B

 

 

 

 

Ontstekingstijdstip:
Het afstellen van het ontstekingstijdstip moet gebeuren volgens de voorschriften van de fabrikant. De stroomverdeler waar de bougiekabels op zitten wordt dan verdraait, zodat de stroom eerder of later via de bougiekabel naar de bougie kan gaan.
Bij verdelerloze ontsteking is het dan uiteraard niet mogelijk om het ontstekingstijdstip te veranderen.

DIS ontsteking:
DIS staat voor Direct Ignition System. Het is een elektronische verderloze ontsteking.
Bij dit ontstekingssysteem zijn er 2 dis-bobines. Elke bobine zorgt voor de vonk voor 2 cilinders, of 1 bobine die in 2 gedeeltes verdeeld is, waarvan elk deel zijn eigen taak heeft.
Er zit een (deel van een) bobine gemonteerd op de cilinders 1 en 3, en de andere zit op de cilinders 2 en 4.

Volkswagen kever D.I.S ontsteking  systeem met toerenbegrenzer, Paruzzi nummer 4078

Als voorbeeld nemen we een dis-bobine voor cilinder 1 en 3. Er is geen rotor aanwezig, dat betekend dat ze beide tegelijk zullen vonken.
Cilinder 1 is aan het einde van de compressieslag, en de bobine geeft een vonk om met mengsel te ontbranden. Dat betekend dat hij ook vonkt op cilinder 3, die dan met de inlaatslag start, maar omdat deze nu geen brandbaar mengsel heeft, maakt dat niet uit. Als later cilinder 3 bezig is met de compressieslag, zal cilinder 1 bezig zijn met de inlaatslag, en krijgt dan de onnodige vonk.

 Het D.I.S. ontstekingsysteem staat voor “Distributorless Ignition System”, of­wel een ontstekingsysteem waarbij geen slijtdelen meer in voorkomen. Het is een compleet systeem wat zelfs de stroomverdeler gaat vervangen, dus geen gedoe meer met een oude stroomverdeler waar een unit in moet worden gemonteerd. De stroomverdeler is volledig elektronisch zoals in iedere moderne auto het geval is zonder verdeelkap, rotor, contactpunten en condensator. Een elektronische opnemer geeft de ontstekingssignalen door aan de twee 45000 volts spoelen in de  bobine die om de beurt laden en ontladen, hierdoor kan er veel sneller een vonk worden gecreëerd dan met het conventionele systeem, het systeem kan dus zonder problemen motoren tot 12000 toeren per minuut bijhouden. Het stroomverdelerhuis wordt vervaardigd in de USA  uit CNC gefreesd aluminium een waarborg voor hoogwaardige kwaliteit.

 

Voordelen van het D.I.S. systeem:
– 100% output tot 12.000 toeren per minuut
– geen afstelproblemen meer
– te allen tijde het maximale vermogen
– simpel om te installeren (instructies bijgeleverd)
– geen slijtagegevoelige onderdelen meer aanwezig
– zeer betrouwbaar

(bron paruzi)

 

 

 
Een bobine per cilinder:

Bij dit ontstekingssysteem zijn de (staaf-)bobines direct op de bougie gemonteerd. Hier regelt het motorregelapparaat (ECU) de gehele ontsteking. Zowel de stroomsterkte als het ontstekingstijdstip worden door het regelapparaat berekend. De werking geld als een oudere bobine; Deze bobine heeft ook een primaire en secundaire spoel.
Via de stekker aan de bovenkant wordt de primaire spoel van spanning voorzien, en via een transistor onderbroken.

Het nadeel van deze bobines is, dat ze in de bougieschacht gemonteerd zitten, en daar door enorm warm worden. Alhoewel ze daar voor gemaakt zijn, willen ze nog weleens kapot gaan. Dat is te herkennen dat een auto een cilinder overslaat, en dat dan de motor gaat schudden.
Wanneer dit gebeurd, zal de lambdasonde herkennen dat er een bobine de brandstof niet ontsteekt, en wordt de brandstofinspuiting op de desbetreffende cilinder gestopt. De cilinder doet dan helemaal niet meer mee. Zo wordt er voorkomen dat er onverbrande brandstof in de uitlaat komt, waardoor de katalysator kapot zal gaan.

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.