Het begrip wegligging
- Rechtuitloop (onder invloed van zijwind, spoorrillen belading etc.)
- Zelf centreren na bochten
- Statisch bochtgedrag (lange bochten, cirkelloop)
- Dynamisch bochtgedrag (snelle koerswisselingen slalom)Invloeden van rem- en aandrijfkrachten op de koers (met name in bochten
- Invloeden van het wegoppervlak en wind op de koers
- Dit zijn de krachten die trike beïnvloed bij de weg ligging
Eén van de eisen die men aan de besturing van een trike stelt is dat men bij het nemen van een bocht het stuur als ware van zelf terug komt.
Dit is een reden waarom een balhoofd van een trike niet niet zuiver verticaal staat, doch enigszins achterover helt.
Het balhoofd hangt achterover.
Wanneer het balhoofd zuiver verticaal stond, zouden het wiel en de voorvork erg gemakkelijk willen draaien. Het gevolg zou zijn dat op een rechte weg het wiel te veel door oneffenheden beïnvloed word. De triker zal dan continue moeten blijven sturen om in het rechte spoor te blijven.
Een werkplaatskrik is voorzien van een stel zwenkwieltjes. Als de krik wordt voortgeduwd, zal het wiel bij het wegduwen gaat rollen in de richting waarin het stond.
dan ligt het wrijvingsvlak van het wiel met de weg recht onder het scharnierpunt. Het gevolg is dat, wanneer er druk op het scharnier punt wordt uitgeoefend, het wiel bij het wegduwen gaat rollen in de richting waarin het stond. Eenmaal in beweging kan men dit corrigeren .
Sprong
Een trike moet de neiging hebben uit zichzelf rechtuit te willen lopen en de recht uitstand weer te willen aannemen na het uitkomen van een bocht. Deze neiging die de trike tijdens het rijden stabiel maakt en het stuur na een bocht laat terug komen wordt door vele factoren beheerst voor aldoor de wielophanging en de veerkracht van de banden. Een van de belangrijkste factoren die invloed op de besturing uitoefenen is de sprong. Het effect daarvan komt duidelijk tot uitdrukking bij de zwenkwieltjes die door sommige meubelen worden gebruikt. Van een serveerwagentje bijvoorbeeld, lopen de wielen achter hun scharnierpunt aan. Bij een trike heeft de sprong ook het effect dat het wiel achter zijn scharnierpunt aanloopt. Het centrum van het raakvlak van het wiel met de weg ligt achter het punt waar de denkbeeldige verlengde lijn, waarom het wiel uitzwenkt, de grond raakt. De sprong is de hoek tussen de verlengde lijn van balhoofd waar de voorvork in draait en de denkbeeldige verticalenlijn door het midden van het wiel.
Wiel serveerwagen
De sprong van een serveerwagentje. Het wiel loopt achter de as van het scharnierpunt aan en geeft het wiel de neiging na een bocht tot de rechtuit stand terug te keren.
Wiel serveerwagen
Wrijvingsvlak recht onder het scharnierpunt,Om deze moeilijkheid te voorkomen, heeft men de wiel bevestiging zo gemaakt dat de hart lijn van het draaipunt voor de aanraking van de band op de weg komt te liggen. Ook als bij het wegduwen het draaipunt achter het aanrakingsvlak van band en wegdek valt, zal de wrijving van de band blijven staan en het scharnier aan de arm (Zie fig.)om het aanrakingspunt draaien. Hierdoor zwenkt het wiel;het gaat weer achter het scharnierpunt lopen.
Driewielers met één sturend voorwiel en een normale voorvork moeten in vergelijking met een tweewieler een relatief grote sprong hebben. Als deze klein is, is de naloop groot en het stuurkarakter erg stabiel. Bij lage snelheden hebben wij dan een grote stuuruitslag nodig om de bocht te maken; een gevolg van te grote stabiliteit. Een bepaalde mate van instabiliteit is gewenst! Als de vorksprong groot is, zullen de krachten die via de vork op het stuur uitgeoefend worden, ook groot zijn. Vooral bij hoge snelheden op hobbelige wegen maakt dit het sturen lastiger.
Het nalopen van een wiel bij trikes wordt bereikt door het balhoofd iets achterover te laten hellen. De hart lijn door het balhoofd zal hierdoor voor de aanrakingspunt tussen band en wegdek komen te liggen. Deze afstand wordt sprong genoemd. De grootte van de sprong is een van de belangrijkste eigenschappen voor goede bestuurbaarheid van de trike. Trikes die zeer wendbaar zijn hebben een kleinere sprong als tour trikes.
- Trek een lijn door je balhoofd naar de grond, trek een verticale lijn door je vooras naar de grond, de afstand tussen de 2 punten is de naloop.Lange naloop is stabiliteit, korte naloop is wendbaarheid/instabiliteit. De naloop wordt veroorzaakt door de balhoofdhoek, en de plaatsing van de vorkpoten ten opzichte van het balhoofd, waarbij ook het plaatsen van de voorwielas voor, achter of onder de vorkpoot effect heeft.
De eerste trikes waren voorzien van een zuiver verticaal balhoofd. Ook de voor vorkscheden waren niet gebogen, zodat de hartlijn van het balhoofd het hart van de voorwiel naaf raakte en geheel verticaal doorliep tot de grondlijn. Het sturen met zo’n trike was alles behalve prettig, het ging gepaard met trillen en stoten en het was te vlug.
Een balhoofd hoek van 90 graden is niet ideaal
- Vlucht
De toegepaste vlucht is de afstand van de hartlijn door het balhoofd tot het midden van het wiel zie afbeeldingWe hebben een aantal belangrijke punten van de stuur geometrie van het voorwiel van een trike aangetipt. Voor de constructeur zijn er echter nog veel meer moeilijkheden te overwinnen voordat de trike een goede stuur stabiliteit verkregen heeft.
Ik laat wat voorbeelden zien van voorvorken die bij trikes worden gebruikt.
Voorvorken
Een voorvork is niet altijd perfect bij een trike de ontwikkeling loopt langzaam het geld zoals in de motorbranche is er voor trikes niet. Daar zijn de aantallen te klein voor. Daarom grijpen trike fabrikanten vaak naar bestaande voorvorken die in het verleden werd gebruik voor motoren.
dit ga ik nu aantonen met onderstaande foto´s .
In de motor wereld wordt al weer zo’n 40 jaar de telescoop voorvork gebruikt.
Ook in de trike wereld worden telescoop vering gebruikt.
De luchtvering van de dragon trike van WK deze trike heeft telescoopvering en wel op luchtdruk.
Ook de WK Strike wordt met deze voorvork uitgerust.
Het merk Courage met een eenarmige voorvork> Ook dit concept wordt in de motor industrie gebruikt. Ik denk zelf dat er in de toekomst er weinig in zal veranderen. We zullen de motor industrie gewoon blijven volgen. Omdat de trike andere krachten kent in bochten worden de voorvorken zwaarder uitgevoerd. Ook brede voorwielen is een mode trend. Hoewel er maar op een smal raak vlak wordt gereden. De band van de motorfiets loop rond vandaar.
Bij het monteren van een brede band kan men soms trillingen in het stuur krijgen. Een smalle band stuurt directer en voor een brede band moet men weer uitkijken voor aquaplaning. De meeste trikers zullen met regen niet gauw de trike pakken om te gaan toeren.
Functioneel en optiek spelen een grote factor bij de constructie van een trike. De constructeur houd met deze dingen rekening het oog wil ook wat.
Girder voorvork (parallellogramvork)
Ik noem hem maar gemakshalve Girder voorvork of zoals oosterburen het een trapez gabel noemen. Deze voorvork vind je ook onder andere namen weer.
Dit is wel de bekendste voorvork die op trikes gebruikt is elke bekende trike fabrikant heeft wel eens een trike op de markt gebracht met deze voorvork.(Boom, Rewaco, WK, Fecht, etc)
Een Girder is een parallellogram voorvork met uitwendige veren, die tot in de jaren vijftig werd gebruikt.
Een Webbvork is van het Girder-type, die voor de oorlog in Engeland vaak in motorfietsen werd gebruikt.
Een parallellogramvork is één van de eerste vormen van voorvering die op motorfietsen en ook op trikes werden toegepast. Deze voorvork werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld. Een parallellogramvork wordt meestal gevormd uit ronde buizen die in een driehoeksconstructie aan weerszijden van het voorwiel zijn aangebracht. De “parallellogramvorm” wordt dan ook niet door de buizen gevormd, maar door de schommelarmen die de driehoeksconstructie aan het balhoofd bevestigen. De beweging van de schommelarmen wordt afgeremd door één of meer schroefveren.
Schommelvoorvork
Een schommelvoorvork is een voorvork van een motorfiets waarbij het voorwiel via twee scharnierende stangen aan de vork zelf bevestigd is. De stangen zijn afgeveerd. Er zijn verschillende typen schommelvoorvorken, waarvan de Earles voorvork waarschijnlijk de bekendste is. Omdat bij dit type de beide vorkdelen parallel lopen wordt dit ook wel een parallelvork genoemd.
De boom comfort voorvork(schommel) is een goed verende voorvork. Deze voorvork is ontworpen voor de motorfiets met zijspan. Boom en Boss hebben deze voorvork al weer een tijdje in hun trikes.