Verlichting aanhangwagens

Verlichting aanhangwagens

Stekkers en stekkerdozen

Met de komst van het mistachterlicht en de achteruitrijlamp in de verlichtingsbalk van de caravan en de vraag naar aparte aansluitingen voor zware stroomverbruikers als koelkast en boordaccu heeft de 13-polige stekker zijn intrede gedaan. Deze stekker heeft tevens enkele vrije aansluitingen voor toekomstige 12-Volt accessoires in de caravan.
De 13-polige stekker heeft de vertrouwde 7-polige aansluiting inmiddels naar de achtergrond verdreven. Je vindt hem nog wel op fietsendragers voor de trekhaak, op aanhangwagentjes en natuurlijk op oudere caravans. Op nieuw gemonteerde trekhaken zal standaard een 13-polige stekkerdoos worden gemonteerd van het merk Jaeger of West (Multicon).

De twee grootste aanbieders van 13-polige stekkers en stekkerdozen zijn Multicon en Jaeger. Op de WeST-stekkerdoos van Multicon kan naast de 13-polige stekker van WeST ook een 7-polige stekker worden aangesloten. Hiervoor is dus geen adapter(kabel) nodig in tegenstelling tot de stekkerdoos van Jaeger (ook wel Volta of DIN genoemd). Hier heb je wel een adapter(kabel) voor nodig om een 7-polige stekker aan te sluiten. Dit zou een reden kunnen zijn om te kiezen voor de WeST van Multicon. Omdat de Duitse auto- en caravanindustrie heeft gekozen voor de Jaeger lijkt het er echter op dat dit de standaard zal worden.  Je hebt dan echter geen adapter nodig voor een 7-polige stekker

Adapters en adapterkabels

Door de verschillende systemen die in omloop zijn kun je tegen het probleem aanlopen dat geen verbinding mogelijk is tussen auto en aanhanger met de aanwezige stekker en stekkerdoos. In deze gevallen is een adapter nodig. Dit kan een adapter zijn die als een soort verloopstuk in de stekkerdoos op de trekhaak wordt gestoken, waarna de stekker van de aanhanger erin past. Een andere vorm is de adapterkabel. Hierbij zijn twee contrastekkers aan een draad met elkaar verbonden. De prijzen van adapterkabels varieren van EUR 21,- tot EUR 55,- waarbij de adapterkabels welke nodig zijn om de verschillende 13-polige stekkers onderling te verbinden het duurste zijn.

 

Een goede verbinding

De trekhaakbedrading moet zorgvuldig worden gemonteerd aan de stekkerdoos. Met name de constante stroomdraad verdient hierbij bijzondere aandacht. In de meterslange verbinding tussen autoaccu en caravans treedt namelijk snel spanningsverlies op. De manier waarop de verschillende stroomdraden moeten worden aangesloten kun je hier vinden. Eerst wordt stil gestaan bij het onderhoud aan de stekker en de stekkerdoos. Door de inwerking van vocht en vuil zullen de uiteinden van de bedrading en de polen van de stekkerdoos en stekker gaan corroderen indien deze niet goed zijn beschermt. Is dit eenmaal het geval, dan moeten de polen grondig worden gereinigd. De autoshop heeft hiervoor een speciale contactreiniger. Van de draaduiteinden wordt een stukje afgeknipt, zodat na het verwijderen van de isolatiemantel er weer een blank koperen draad is voor een optimale geleiding. Na (her)montage van de draadeinden in de stekkerdoos en stekker wordt het geheel ingespoten met wat zuurvrije vaseline of siliconenspray waardoor corrosie wordt tegengegaan. Maak er een gewoonte van om regelmatig de verbindingen te controleren. gebruik hiervoor een 12-Volt spanningzoeker. Een eventuele storing is zo eenvoudig op te sporen.

 

 

Aansluiten bedrading

Het aansluiten van de bedrading geschiedt voor een 7-polige en voor een 13-polige stekker volgens de onderstaande schema’s.
   
 

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.