Geelhoed

Geelhoed

André Geelhoed
Andre  stuurde  me een E-mail met een  vraag over  de verlichting  van een  trike waarop ik hem een antwoord terugstuurde. Toen stuurde  me een paar foto’s van zijn in aanbouwde trike. Ik was sprakeloos een trike met een  motor voor in en met zulke sterke details. Dat langzaam vordert en uit zijn klein schuurtje wordt  getoverd. Ik heb hem  gevraagd het een en ander  op papier te zetten. Hij beloofde er op terug te komen met en verhaal en  foto’s.
Zie hier het resultaat.

Hallo Bill,
Zoals beloofd stuur ik wat fotomateriaal over mijn hobby en een beschrijving over het geheel tot nu toe.
Vorig jaar okt. kon ik gebruik maken van de prepensioenregeling en ben op basis van 50% prépensioen doorgegaan d.w.z. een week werken en een week vrij als vaste regeling.
Na de LTS  in 1964 ben ik werkzaam geweest gedurende zes jaar op een scheepswerf als machinebankwerker en nu reeds vijfendertig jaar als onderhoudsmonteur bij een zand en grindbaggerbedrijf.
Het idee een trike bouwen is misschien al twintig jaar geleden ontstaan, het kwam er toen niet van, opgroeiende kinderen druk met werk, je weet wel hoe het gaat.
Zo’n vijf jaar geleden kocht  een familielid een huis, toen ik in de garage keek hingen er foto’s van trikes aan de muur, en nu ga ik er een bouwen ook wist ik .
Over het internet crossend en wat meer info opscharrelend hier en daar groeide het idee er een te bouwen met de motor voorin.

 

Een mooie aandrijving vond ik in de Alfa 75 aandrijving de laatste achterwiel aandrijving van dit merk.
Alfa Romeo liefhebber ben ik van huis uit nooit geweest, maar het motorblok met de dubbele bovenliggende nokkenas, de aandrijving, koppeling, versnellingsbak en differentieel in een stuk helemaal van aluminium vond ik een prachtig model voor een dergelijke trike.

 De remschijven achter zijn tegen het differentieel aangebouwd en met de remtangen achterop vind ik het een schitterend ogende aandrijving. Per slot van rekening is een trike een opvallend ogend voertuig op straat en ik dacht als je op wil vallen maak het dan uniek, maar op deze wijze leg je de lat wel erg hoog als je niet met alles op de hoogte bent ondervond ik.
Helemaal verzot was ik van de op de motor geplaatste twee dubbele carburateurs, al direct mijn grootste fout bij aankoop van de donorwagen een Alfetta GTV 2000 bouwjaar 1984.
Helaas kwam ik daar pas achter toen ik al enige tijd aan het bouwen was, deze motor uitgerust met carburateurs op een nieuw voertuig ter keuring aangeboden bij RDW komt niet door de keuring met de huidig gestelde emissie waarden.
De Alfa Romeo liefhebbers vergeven het mij nooit als ze weten dat ik in hun ogen een puur verzamel object heb gesloopt, dit even ter zijde.Bij navraag kon niemand mij een antwoord geven, zelfs de garage waar ik mijn auto jaarlijks laat keuren en onderhouden, gaf een negatief antwoord over het brandstofprobleem. Gooi de motor maar weg werd me gezegd. Op het internet vond ik evenwel een foto met exact dezelfde motor uitgerust met throtlle bodies voorzien van injectors en trechtervormige luchtinlaten, injectiesysteem dus. Gered dacht ik, ja op een circuit wel om gelijk volop vermogen te krijgen maar in het verkeer zijn het ondingen, werd mij afgeraden vanwege de directe vrije luchttoevoer. Een vrij programmeerbaar motormanagement was wel mogelijk als er een plenum op de motor gebouwd kon worden zeg maar een luchtinlaat die een vacuüm creëert, niet in de handel voor deze motor, dan maar zelf een bouwen. 

 Als je op de foto’s kijkt zie je nu waar dat rvs plenum  zit, waar ooit de carburateurs zaten.
Wist ik veel wat zo’n ding deed ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Maar als je een beetje hobbyist bent ga je uitpielen of je het niet zelf kan.

 Ik bouwde het volume van de luchtfilterkast zoveel mogelijk na, bouwde ronde luchtfilterhouders met daarop elk twee trechtervormige luchtinlaten om zeg maar een beetje een carburateur look te krijgen, waar de fantasie niet gaan kan. Deze komen uit op een vierkante verdeelkast met luchttemperatuursensor en vacuümsensor die via het midden op een luchtklephuis met stationair klep en luchtklepsensor ( type Opel Kadett GSI 2000). Deze komt uit op de horizontale plenum waarop de vier luchttoevoerbuizen naar de cilinders zijn gelast hier zitten de ook de injectors in. De achterkant van het trikeframe heb ik onder de donorwagen op de ophangpunten gekopieerd middels een kleine constructie die ik later in het frame heb verwerkt. De apart van elkaar staande grote spiraalveren en schokbrekers zoals origineel onder de auto zitten heb ik vervangen door het type Macpherson schokbrekers van het merk Hogan. Eerst had ik een achterwiel van 160 breed van een Motoguzzi met een load index van 320 kg. als voorwiel, het lege totaal gewicht voor werd uiteindelijk 280 kg en dat gewicht voor die band vond ik te groot als er rijdend meer onverwachte gewichttoename (remmen) op kwam. Deze zelf gemaakte voorvork had ik tussentijds nog verstevigd maar de hele combinatie stond me niet aan, en heb ik onlangs helemaal veranderd. Nu zit er een 60 spaken achterwiel in van een Harley-Davidson als voorwiel met een band van 200 breed met een draaggewicht van 450 kg. in zwaardere zelfgebouwde voorvork. Naast de bestuurdersstoel zitten aan beide zijden achter de grill twee radiateurs (Honda civic) die samen de zelfde inhoud hebben als de originele Alfa radiateur.

 De luchtstroom die door de radiateurs gaat stroomt via de tunnel met daarin de uitlaatdempers naar achteren. Op dit moment ben ik bezig met een console voor de nummerplaatverlichting achter en kan de elektriciteit binnenkort aangelegd worden, de (nep)benzinetank onder de lange stuurarm gebruik ik voor opslag van elektrische zaken, de twee benzinetanks zelf zitten achter onder de passagiersstoel en worden aan het zicht ontrokken. In de twee dubbele koplampen zitten elk een groot en een dimlicht, het knipperlicht komt er apart bij. Haast heb ik tijdens het bouwen niet, ik prakkiseer veel over hoe ik het allemaal voor elkaar tover, ik hoop dat het eenmaal af een indrukwekkend trike-je is. Wel heb ik steeds het keuren bij RDW in gedachten, dat zal ook nog wel een knal geven, ik werk alles zo goed mogelijk af, ik ga er van uit dat ze het mij niet makkelijk maken. De gewichtsverdeling voor en achter komen redelijk met elkaar overeen ongeveer 280 kg voor en 320 kg achter, hoe ik dat met de remdruk voor en achter gaat moet ik nog uitpienzelen, dit zal toch wel anders zijn als met trikes waar de motor achter ligt. Het zwaartepunt ligt daar op de achteras dacht ik, als jij me een goede tip kan geven voor mijn remdruk verdeling dan graag! Voor de rest kan ik zeggen dat ik alles naar eigen inzicht en mogelijkheden heb gebouwd.

   
 

 Hierbij stuur ik je nog even een paar foto’s van mijn vorderingen. Zoals je ziet is achter de nummerplaatbevestiging en ingebouwde verlichting (Suzuky Swift) geplaatst. De dashboardklokken, (toerenteller en KM teller) heb ik deels in de stuurarm en deels de kleinere klokken voor de bestuurder in een apart dashboard onder een rvs waterkering geplaatst plus zekeringkast. Zo probeer ik het originele controle gebeuren van de Alfa te behouden. Je zal op de foto’s wel zien dat ik met het plaatsen van sommige zaken (Claxons) wel eens zoekende benmaar uiteindelijk toch weer ergens anders plaats als eerst gedacht.
 De voorverlichting heb ik als combinatie links en rechts een dubbele koplamp met een oranje schuin geplaatst knipperlicht.Helaas was een los stadslicht van dat model niet te krijgen en heb ik zelf een zelfde model huisjes uit rvs moeten maken, ietsje anders maar schuin de andere kant op geplaatst nog niet zo onaardig dacht ik.

    

 

 

 

 

 

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.