Ed Roth

Ed Roth

ed-rfshoulder-small   ed roth1

Trike ontwerpers. Er zijn ontzettend veel trike ontwerpers, te veel om allemaal te behandelen. Een wil ik wel benoemen namelijk Ed Roth. Volgens mij is hij een van de grootste ontwerpers.    ED „”Big Daddy“ Roth.   Wie is ED „”Big Daddy“ Roth. Of eigenlijk  moet je zeggen was, ED „Big Daddy“ Roth 4 Maart, 1932 – 4 April, 2001 ED „Big Daddy ” Roth was een vrij populaire kunstenaar en een ontwerper tijdens deze periode. De achternaam Roth is de meisjesnaam van zijn moeder. Hij heeft wezenlijk een groot deel bijgedragen aan de Amerikaanse Kunstgeschiedenis. Hij was verzamelaar van auto’s, kaarten, modellen, T-shirts. Zijn kunst is tijdloos. ED „Bid Daddy“ Roth werd geboren in Beverly Hills op 4 maart 1932. Hij groeide op in een Duitstalig gezin samen met een jongere broer, Gordon. Op school leerde ED om Engels te spreken. Daarnaast hield hij van tekenen. ED tekende onder het leren.Meestal waren dit vliegtuigen. hotrods, en  monsters. Zijn vader Henry was een zeer gedisciplineerde man Hij hield de twee kinderen bezig in zijn werkplaats en leerde ze hoe ze moesten omgaan met hout. De  vader  van Ed was namelijk een  Duitse Meubelmaker. Hier leerde Ed gekke dingen te  maken uit hout. ED kocht zijn eerste auto in 1946 kort na beëindigen van de tweede wereldoorlog. Het was een Ford Coupe uit 1933. Hij behaalde in 1949 zijn diploma van de hogeschool en  ging  naar de universiteit maar de vakken hadden weinig te maken met zijn interesses. Die  lagen meer in de sfeer van het doen (maken van voorwerpen, iets creëren) ED sloot zich aan bij de Luchtmacht in 1951 en ging naar bombsightschool in Denver. Daar leerde hij om landkaarten  te  maken. Daarnaast werd hij kapper in het leger. Hij werd geplaatst in Afrika, maar ook  heeft hij een poosje  in  Zuid-Carolina gediend. Na 4 jaar is hij eervol ontslagen  in 1955.   Hij bezat verscheidene voertuigen, was  gehuwd en had 5 kinderen, allemaal  jongens. ED creëerde verschillende auto’s waaronder de gekste vormen hot rods. Hij  gebruikte nieuwe methodes en was met polyester een ware kunstenaar. Zijn  garage werd zijn studio waar de Rotar en  bandit Beatnik ontstonden.

 

rotae rotae 1

Rotar 1962

 

1961_Roth's_Beatnik_Bandit

Bandit Beatnik 1961   Hij was een groot kunstenaar en heeft vele  tekeningen  gemaakt die ook op T-shirts werden  bedrukt. Er is een hele industrie om hem heen opgezet. Uitgebracht zijn o.a. sleutelhangers, T shirts, bouwdozen, kinderspeelgoed, etc De populairste monster van ED was de Rat Fink. De rat Fink begon als een tekening die ED op zijn ijskast had gezet. De „Big Daddy “ was een genie in het ontwerpen van auto’s , maar het was Rat Fink die hem bekendheid bracht. Rond 1963kochten de tieners in Amerika de model uitrustingen van Fink de Rat en produceerden de T-shirts van Fink de Rat in massa.

AMT-rh-set-2T AMT-rh-set-3T AMT-rh-set-4T AMT-rh-set-5T

 

rat ed  ed2

De mensen stonden in 1999 nog in de rij om Ed Roth te zien.
Hij deelde nog handtekeningen uit hij was zeer populair tot aan zijn dood.
Hier zit Ed aan de route 66 in San Bernardino, September  1999 Ed stierf op 4 april 2001  aan een hartaanval.
Ed heeft ook trikes ontworpen. Enkele creaties van zijn trikes zijn hier onder te  vinden.

Mailbox 1965
1-mailboxtrike 5-mailboxtrike
Maibox Ontworpen En Gebouwd door ED „Grote Papa“ Roth Dan Woods, Jim „Jake“ Jacobs, en Doug Kinney in 1965

2-mailboxtrike 4-mailboxtrike mailbox
Rond de tijd dat de “Mailbox” was voltooid was ED  helemaal gek van trikes.
Newton had de trike tekening ” de Brievenbus” genoemd.
Dit in het bijzonder voor een pagina van een speciale driewieler uitgave van het tijdschrift Callifornia Choppers..
De brievenbus wordt aangedreven door een Crosley viercilindermotor

Secret Waepon 1976  Vw onderstel VW type  4 motor .
secret.3

secret.2 secret.4 secret.6 secret.5

Secret Waepon is het concept van ED wat Jeep voor het Leger van Verenigde Staten betekende. Om de veiligheidsfactor van deze driewieler te verbeteren ontwierp ED Secret Waepon met een lager zwaartepunt.

 

Rotar

rotar1 Rotar

Rotar staat voor “Roth Air Car”. Ed gebruikte twee 650 cc triumph motorfietsblokken  voor de aandrijving Met een luchtkussen kon de Rotar zowel op het land rijden als op het water drijven De stuur  kleppen op de bodem waren van triplex en de achterin werd gevormd van een Cadillac uit ’59.

rtar15  lucht
Om de twee Triumph motoren te koelen werden twee propellers gebruikt die de lucht van boven naar binnen zogen.

 

 

American Beetle 68

1222

De “American Beetle 68 ” vertegenwoordigt de eerste VW trike. ED gebruikte een 36 PK motor van VW uit 1957 en een Honda voorvork. Om  gewicht op de voorvork te krijgen smolt ED lood om en goot dat in de voorvork. Zo kreeg hij een betere gewichtsverdeling Hier onder een verbeterde versie net zoals zoveel trikes op latere leeftijd een face lift krijgen.

124 126

. 133 123

Een springer voorvork.
127 131

 

Asphalt Angel 86

asfahlt asfalt
De kracht van de Asphalt Angel wordt geleverd door een Buick v-6 , ED maakte ook een video van de bouw van de Asphalt Engel.


Globe Hopper 1987

IMG_1106

ED had vijftien jaar trikes bereden toen hij de “Globe Hopper”  ontwierp.  De “Globe Hopper” had een grote benzinetank en een motor die van een  VW Porsche 914 coupe1 800cc stamde. ED gebruikte ook de automatische versnellingsbak en verving de injectie door twee SU carburateurs.

 

 American cruiser 1987

mad world2

mad world3

 

 

Rubber Ducky 1995

ruber-ducky  rubber

ED ,de constante vernieuwer, nam verder dingen nog in de verwezenlijking van Rubber Ducky is. In tegenstelling tot voordien aangedreven VW van ED trikes, wordt Rubber Ducky aangedreven met een 600cc Honda motor. Bouw van Uni body gaf sterkte aan kevlar-Gebouwde speculant driewieler.

Great Speckled Bird 1976

Great-Speckled-Bird_2013

 sp5 sp3

sp4 sp1

De Great Speckled Bird wordt aangedreven door een Type 4 motor van VW. ED gebruikte ook een automatische transmissie wat het rijden wat aangenamer maakte. Wegens het rijden in de woestijn, installeerde ED een 20 liter watertank en een motor van een ruitensproeier zodat hij een koele nevel van water voor de bestuurder en passagier kon creëren.

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.