Velgen

Velgen

Onder de  meeste  trikes zitten  brede velgen met banden. Als je een banden  en  velgen zaak binnen stapt om nieuwe  velgen  te kopen kom je al gauw technische termen en maten  tegen. Er word gevraagd hoeveel J, hoeveel steek moet de  velg hebben, etc. Je kunt dit door de die zaak laten berekenen. Ik probeer in  dit artikeltje  enige duidelijkheid te scheppen waar  je tegen aanloopt. Het beste kan  je naar je trike dealer gaan en dan met  deze persoon overleggen, je hebt er niks aan dat je later de boel moet verbouwen of dat het niet past. Velgen en banden zijn duur genoeg. Brede velgen en banden kan ook toe leiden dat de motor meer werk moet doen om de boel aan het rollen te  krijgen. De trike kan ook traag worden en zijn topsnelheid niet  meer bereiken.
Als je een  leek  bent zou ik de trike dealer eens om raad vragen.

velg trike

 

De meeste lichtmetalen velgen zijn op verschillende trikes te plaatsen, als het aantal bevestigingsgaten en de plaats van die gaten maar kloppen. U kiest het wiel dat het beste past bij de desbetreffende trike of dat u qua styling het meest aanspreekt.
De velgbreedte wordt gemeten in Engelse inches (1 inch = 2,54 mm) en wordt in het algemeen gevolgd door de letter J met daarachter de velgdiameter, eveneens in inches.
6J x 14 staat voor een velg met een breedte van 6 inch en een diameter van 14 inch.

 

 

velg doorsnee Belangrijke maten en namen
A = velgbreedte in inch
B = Nominale velgdiameter in inch
C = hoornhoogte
D = beddiepte
E = indrukdiepte
F = naafflensstraal
G = wielboutsteekcirkel
H = middengatdiameter
I = bandbreedte
J = banddiameter
 

 

VelgmaatVelgmaten worden altijd kenbaar gemaakt
op de velgen door deze mee te gieten of in te slaan.
Hieronder volgt de betekenins van bijvoorbeeld de
maatvoering: 6J x 15 2H waarbij:
 
6   = velgbreedte in inch
J   = kenletter velgrandhoogte en uitvoering
x   = diepbedvelg
15 = nominale velgdiameter
2H = dubbele hump, één op iedere kant van de velg.
Andere maten van de velg zijn in onderstaande
tekening weergegeven.
Onderstaande afbeelding laat zien op welke plaats de
fabrikant de velggegevens ingeslagen of ingegoten kan
hebben en wat deze gegevens betekenen.
benaming velg

 

velgen maat

Velgmaat

 velg breedte

De maat van een velg wordt weergegeven in inches.
Een velg in de maat 6×14 is 6 inch breed en heeft een diameter van 14 inch. Wie zijn meetlat erbij pakt en de velgbreedte gaat controleren komt bedrogen uit; de meetlat geeft meer aan dan 6 inch. Dit komt doordat de velgbreedte wordt weergegeven over de binnenkant van de velgrand, zoals in bovenstaande tekening is te zien. Als richtlijn geldt dat er aan beide zijden een halve inch moet worden opgeteld om de werkelijke breedte te verkrijgen.

 1 inch = 2,54 cm. 

 
 ET 
De cijfers die na de letters ET volgen, geven aan hoe ver het wiel naar buiten komt ten opzichte van de naaf.
velg breedteDe ET van een velg, ook wel de offset of Einpress Tiefe genoemd, bepaald hoever een velg naar binnen valt of naar buiten steekt.
Een ET van 38 wil zeggen dat het bevestigingspunt 38 mm aan de buitenkant van het midden van de velg ligt (zie schematische tekening).

Steekt een velg te ver naar buiten, dan moet er een velg met een hogere ET worden gemonteerd. Bij ET 42 valt de velg 4 mm meer naar binnen dan bij ET 38. Omgedraaid geldt: Hoe lager de ET, hoe meer een velg naar buiten steekt.

Fabrikanten produceren elke velgtype maar in een beperkt aantal fitments. Het kan dus zo zijn dat de velg die je gekozen hebt niet gemaakt wordt in een ET waarde die voor jouw trike geschikt is.

Of de velg van je keuze ook daadwerkelijk past op jouw trike kun je het best navragen bij je plaatselijke velgenspecialist of  je  trike  dealer. Deze weet in welke fitments de velg geleverd wordt en zal je o.a. op basis van de ET-waarde adviseren de velg wel of niet te monteren. Hier is geen ijzeren regel voor. Natuurlijk zijn er per trike merk bepaalde toleranties, maar ook persoonlijke voorkeur speelt een rol.

 

 

Steek
steekDe steek van een wiel heeft betrekking op de bevestiging. De steek wordt omschreven met 2 cijfers: het aantal boutgaten en de diameter van de denkbeeldige cirkel die door het hart van de boutgaten getrokken kan worden. Een steek van 4×100 betekent dus dat de velg 4 boutgaten heeft met een steekcirkel van 100 mm. Bij velgen met 4 boutgaten is het meten van de steekcirkel eenvoudig omdat de boutgaten loodrecht op elkaar staan. Je kunt dan een liniaal pakken en van hart tot hart meten. Bij velgen met 5 boutgaten wordt het meten wat lastiger. Je zult dan een denkbeeldige cirkel moeten tekenen, zoals in de tekening hiernaast.

Wielmoeren

wiel bouten bout bol conisch verend gebied velg lengte bout

Eerste vereiste zorg dat je altijd de juiste wielmoeren bij je velg gebruikt.
Niet iedere wielmoer is gelijk!!!!
 

Vraag: Welke adviezen kunt u geven over het aanhalen van de wielmoeren? Is gebruik van een luchtsleutel een probleem?
Antwoord: Het vastzetten van wielmoeren blijft de gemoederen bezig houden. Het blijkt dat er zowel met een te hoog als met een te laag aanhaalmoment wordt gewerkt. Te hoge aanhaalmomenten leiden tot vervorming van de velg en tot beschadiging van de schroefdraad. In een enkel geval breekt er zelfs een tapeind af. Ondanks alle waarschuwingen worden er nog steeds luchtsleutels gebruikt. Daarmee mogen wielmoeren niet worden vastgezet, wel (na het met de hand opdraaien van de moer) worden aangedraaid. Het is van belang om na te gaan welk aanhaalmoment de auto- of velgenfabrikant opgeeft. Voor stalen of voor lichtmetalen velgen kunnen verschillende waarden worden opgegeven. Hoewel de moeren meestal droog worden gemonteerd, zijn er uitzonderingen. Bedenk dat er bij het smeren een hogere spanning in het tapeind ontstaat. Te lage aanhaalmomenten kunnen het loslopen van de wielmoeren veroorzaken dat zal duidelijk zijn. Onvoldoende aanlegkracht van de velg kan passingroest in de hand werken omdat de velg (dus ook de boutgaten) kleine bewegingen kunnen uitvoeren tijdens het rijden. Al met al is het vastzetten van wielmoeren een klus die zorgvuldig moet worden uitgevoerd.

Vraag: Is het smeren van wielbouten- en moeren raadzaam of juist niet? Is er een verschil in aanpak tussen stalen en lichtmetalen velgen?

Antwoord: Wij vroegen advies bij banden èn velgenfabrikant Michelin en men is hier heel duidelijk over: ‘Vermijd olie of vet op de wielbouten en draagvlakken van de moeren om te voorkomen dat men de moeren te vast aandraait. Bij te vast aandraaien zou vervorming van het boutgat, respectievelijk het centrale gat kunnen ontstaan. Het maakt geen enkel verschil of het stalen dan wel lichtmetalen velgen betreft.’

aandraaien bouten

Wielmoeren altijd kruisgewijs aandraaien

Voer het aandraaien van de wielmoeren kruisgewijs uit.
Nadat alle wielmoeren zijn aangedraaid, moet u voor de zekerheid nogmaals controlerenof alle wielmoeren vastzitten.

Controleer na ca. 50 km rijden of alle wielmoeren vastzitten.

 

 

 

Onderhoud

Sportvelgen, vooral de goedkopere zijn wel corrosiegevoelig omdat er bijna geen beschermlaag opzit. Regelmatig onderhoud is van groot belang om wielen mooi te houden. Het gebruik van autoshampoo en een zachte spons is veilig voor de wielen, maar het is vaak erg lastig om hiermee ingebrande remstof te verwijderen. Velgenreinigers zijn hier beter voor. Hoe gladder de lichtmetalen velg is, hoe beter hij schoon te maken is ( chroom ).

Tussen sportvelgen onderling zijn enorme prijsverschillen. Meestal komt dit door de hoogwaardige productieprocessen, met als resultaat een hogere belastbaarheid en een grotere maatnauwkeurigheid. Lichtmetalen velgen zijn wel diefstalgevoelig hiervoor zijn goede slotbouten te koop. Als een velg beschadigd raakt, kun je die het beste bijwerken met een stukje schuurpapier en bijwerken met aluminium primer.

 

Spinners! De velgen waarbij de spaken doordraaien ook als de trike stopt. Inmens populair in de Verenigde Staten, en nu dreigt ook in Europa de spinner-koorts op te duiken.

Een spinner-velg bestaat uit 2 delen: een gedeelte met vaste spaken, en een los ronddraaiende schijf met spaken (de spinner). Soms is het ook mogelijk om achteraf op een normale velg een spinner te plaatsen.

Er zijn nog weinig bedrijven die deze velgen kunnen leveren.  De spinner kan tot wel 2 minuten doordraaien bij het stoplicht. Houd er overigens rekening mee dat je verzonken ventielen nodig hebt voor het goed functioneren van de spinner.

Opvallend is dat de topmerken, die over het algemeen als trendsetter worden gezien, in dit geval het nakijken hebben.
 

 

 Velgen Poetsen

Zo poets je trike velgen
De velgen van je trike kan je vergelijken met de schoenen die je draagt onder een kostuum: ze moeten proper zijn en blinken. Piekfijne velgen voegen nu eenmaal karakter toe aan je trike. We leggen je daarom uit hoe je velgen best poetst.

Stappenplan voor het reinigen van velgen
Hoe ga je te werk als je je trike velgen wil poetsen? Volg de volgende stappen…

1. Verwijder stof en vuil
Gebruik een tuinslang of hogedrukspuit om al het vuil en stof van je velgen te spuiten. Wrijf vervolgens elk zichtbaar deel van de velgen droog. Hoe ingewikkelder het design van de velgen, hoe nauwkeuriger je moet poetsen.

Waarom is het zo belangrijk dat je vuil en stof eerst grondig verwijderd van de velgen? Het poetsmiddel dat je gebruikt, zal zich anders mengen met de vuil- en stofdeeltjes en zo de velgen beschadigen.

2. Ken je velg
Zorg ervoor dat je weet uit welke materialen je velgen samengesteld zijn en behandel ze met het gepaste reinigingsmiddel. Als je het verkeerde poetsmiddel gebruikt dan riskeer je het uitzicht van je velgen voorgoed te beschadigen.

3. Gebruik een kwalitatief reinigingsmiddel
Verzeker je ervan dat je een kwalitatief reinigingsmiddel uitkiest voor je velgen. Pols ook eens bij anderen als je vindt dat de velgen van hun trike er uitstekend uitzien. Of informeer je bij je trike dealer. In ieder geval blijken velgenreinigers die verkocht worden aan spotprijzen een navenant resultaat op te leveren.

4. Reinig je velgen
Eens je de juiste velgenreiniger gevonden hebt, kan je ze beginnen poetsen. Gebruik een zachte poetsdoek of een speciale velgenborstel – een zachte borstel, al dan niet voorzien van een smallere top zodat je alle kleine openingen gemakkelijk kan bereiken.

Breng het reinigingsmiddel vervolgens aan in ronddraaiende bewegingen. Concentreer je daarbij telkens op een stukje in plaats van de hele velg in een keer te willen behandelen. Zo worden je velgen volledig bedekt met een dun en gelijkmatig laagje velgenreiniger.

5. Verwijder de velgenreiniger
Ten slotte verwijder je de velgenreiniger met een schone doek door dezelfde ronddraaiende bewegingen te maken waarmee je het product hebt aangebracht.

Zorg ervoor dat dat er geen resten van het product achterblijven, voor een schitterend resultaat.

Tips voor het reinigen van velgen
Wij ronden dit artikel af met enkele tips en weetjes omtrent het poetsen van autovelgen:

  • Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen.
  • Je hoeft niet perse een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een ovenreinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger niet in contact komt met de lak van je trike. Laat beide producten enkele minuten inwerken en boen het er vervolgens af.
  • Zijn je velgen ontzettend vuil en ziet het ernaar uit dat je er enkele uren zoet mee bent? Demonteer dan een autoband en leg deze op 2 houten latjes die voorkomen dat je de band en velg beschadigt.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van het reinigingsmiddel en volg de aanwijzingen nauwgezet om schade aan de velgen te voorkomen. Bij sommige agressieve reinigingsmiddelen volstaat droogwrijven niet en moet je een tuinslang gebruiken om het product grondig af te spoelen. Anders riskeer je dat het product de de toplaag van de velg aantast en dat er witte vlekjes achterblijven.
  • Draag wegwerphandschoenen als je met agressieve reinigingsproducten werkt.
  • Eventueel kan je een beschermingsmiddel gebruiken voor velgen. Als je dit na reiniging van de velgen aanbrengt, voorkomt hij dat de ze al te snel weer vuil worden.
  • Ook een waslaagje aanbrengen na het poetsen van de velgen behoort tot de mogelijkheden.
Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.