Benzine

Benzine

De meeste  trikes hebben hun  benzinetank achter onder de body gemonteerd. 
Alleen Wk trikes hebben een echte tank voor met echte benzine er in daarnaast hebben ze achter  nog een tweede of zelfs 3 tankjes. 

 Zonder benzine rijdt geen trike of het moet een trike met diesel motor wezen of een op gas.

Wat is  benzine eigenlijk:
Benzine wordt gemaakt uit aardolie en bestaat uit een mengsel van koolwaterstoffen en enkele additieven om de eigenschappen van de brandstof te verbeteren. Benzine is vloeibaar en heeft een hoge energiedichtheid. Benzine verdampt vrij snel bij een verhoging van de temperatuur zodat bij het inbrengen van benzine in de motor er een gasmengsel ontstaat dat tot ontbranding kan gebracht worden. Dit maakt het tot een goede brandstof voor voertuigen.
Afhankelijk van de bron bevat aardolie een belangrijke fractie zwavel. Deze moet verwijderd worden om aan de normen te voldoen. In het verleden werd lood toegevoegd aan benzine om de klopvastheid (octaangetal) te verhogen. Dit wordt nu gecompenseerd door andere additieven, die kunnen variëren per brandstofproducent.

Kwaliteit word aangemerkt met octaangetal:

  1. hoe hoger de octaangehalte, hoe minder makkelijk de benzine ontbrandt,
  2. hoe hoger de compressieverhouding van de motor kan zijn om pingelen te voorkomen.

 

We gaan nu de cyclus volgen vanaf de tank naar de  motor.

Tank
Opslag voor  je benzine tijdens  het trike rijden.
Zorg dat je geen lekkende tank hebt dit is levengevaarlijk je rijd dan op een bom die iedere moment  af kan gaan.
De tank moet schoon  zijn  en  vrij  van roest. Laat het laswerk van een tank aan een specialist over deze weet wat hij  doet.
Op de meeste nieuwe trikes zit een tank van RVS dan is  dit probleem  gelijk opgelost.
Ook de  bevestiging moet goed vastzitten een tank die lost zit is niet aan te raden.

Roest in de tank.
Dit is een lastig probleem er komen roestdeeltjes los die vervolgens de benzine filter weer verstoppen zodat de motor geen benzine meer krijgt.
Dit kan me verhelpen  om een nieuwe tank te kopen of  de tank gaan behandele met een product wat hiervoor geschikt is.

 

Wilt u ijzeren tank  behandelen dan is het merk fertan een van de merken waar goed resultaat mee wordt verkregen.
 

 

Benzineleiding
   

Je hebt benzineleiding en benzineslang. De ene is  van metaal en is stug de ander is  van rubber of plastic en is flexibel.
Zorg er voor dat je altijd vraagt of het  tegen benzine kan. Neem niet zo maar een stukje slang vele slangen lossen op door benzine.
De leidingen en slangen moeten  goed worden  bevestigd. Ook moet men er voor zorgen  dat de leiding of slang niet onder spanning komen  te staan.
En dit alles weer lekvrij.

 

Benzine filter

   

Tussen een leiding zit ook een  benzinefilter. Meestal vervangt men deze tot er weinig benzine er meer door heen gaat.
Ik zelf vervang ieder jaar het benzine filter om vervelende irritatie te voorkomen zoals afslaan weinig trekkracht of lage topsnelheid.
De filter haalt een heleboel rotzooi uit de benzine. Met de glazen filter kan men dit goed zien, deze glazen  filter kan men zelf reinigen.
Het filter is dus storing gevoelig iets. Vaak  met  brandstof  problemen is dit één van de boosdoeners.

 

Benzine en vonken
Benzine en vonken gaan goed samen tussen zuiger en cilinderkop, daarbuiten is het best dat deze twee elkaar niet tegenkomen. Nu de winter eraan komt, is het gezellig vertoeven in de werkplaats, maar het wil daarom niet zeggen dat je risico’s moet nemen. Wanneer je aan je motor werkt en je moet benzineleidingen losmaken, ontkoppel
ALTIJD je accu door de minpool los te maken. Een kleine moeite die je veel ellende kan besparen.

 

Nu we het over benzine hebben, wanneer je tijdens het rijden een sterke benzinegeur waarneemt, stop dan onmiddellijk. In het beste geval is er een slecht afdichtende rubber aan je benzinetank, maar in het slechtste geval is er een benzineleiding losgekomen onder de motorklep! Benzine, vonken en een warme motor is een slechte combinatie. Voordat je gaat rijden, controleer nog even of al je benzineleidingen goed vastzitten.
 

 

 

Benzine pomp
   

 

Dit kan een elektrische of mechanische zijn. Standaard op en  kever blok zit een  mechanische bij opgevoerde blokken wordt  vaak een elektrische pomp  gebruikt.  Gebruikt men een  elektrische benzine pomp dan kan men het beste er een beveiliging op zetten. Deze beveiliging schakelt de benzine pomp uit bij ongeval of als de motor stil staat bij ingeschakeld contact.

Carburateurs 


De carburateur is het laatste eindstation op de motor voordat hij verder als gas (benzine en lucht) de cilinder ingaat.
De carburateur is een belangrijk onderdeel van je trike, het regelt namelijk de benzine toevoer. Eigenlijk zorgt de carburateur dat het juiste benzine mengsel, dat bestaat uit benzine en lucht, wordt toegevoerd naar de cilinder. Er zitten op de carburateur twee belangrijke schroeven, de luchtschroef (kun je de hoeveelheid lucht mee afstellen) en de stationairs schroef, die moet je afstellen zodat de trike stationair blijft lopen, dus dat hij niet afslaat als je stilstaat en geen gas geeft. 
 

Luchtfilter

    
Een goede luchtfilter is belangrijk als je meer vermogen of koppel wilt. De lucht die de motor aanzuigt bevat stof en vuil. Daarom wordt lucht aangezogen door luchtfilters. Universele luchtfilters belemmeren de vrije doorstroming. Dus in principe kan aan de inlaatkant een kleine winst worden gehaald met een wat minder dichte luchtfilter (sportfilter). De lengte van het luchtinlaat kanaal is van invloed op het karakter van de motor. Een wat langer kanaal geeft wat meer koppel onderin, een korter kanaal daarin tegen wat meer koppel bovenin.

 

Er zijn ook trikes met een injectie systeem die rechtstreeks de benzine in de cilinder spuiten.
Volkswagen ontwikkelde een motor die nog amper op de originele (carburateur) motor lijkt. De enige gelijkenis is het zgn draaiende gedeelte. Het was tevens de bedoeling van Volkswagen om de motor meer PK’s te geven, en zuiniger te laten lopen. Volkswagen ontwikkelde de 1600 Feul Injection motor met directe inspuiting. Helaas was hij niet veel zuiniger, en heeft hij ook gewoon 50PK.

 

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.