Remmen

Remmen

Remschijven
De rem is op je remschijf gemonteerd, omdat je anders eindeloos door rijdt.
De remschijf is een ijzeren plaat ( rond) die achter de velg zit, dit deel draait wel mee met het wiel.
De remschijven daarin tegen niet, die blijven stilstaan en worden op de remschijf gedrukt.
Als je het rempedaal indrukt dan schuift er een klein staafje ong. 1 a 2 mm uit de remklauw.
Dat staafje zorgt dat de twee remblokken op de remschijf komen te staan. Als de remblokjes de remschijf raken minder je langzaam vaart ( het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe hard je je rem indrukt).
Als je weer wilt gaan rijden dan laat je langzaam het rempedaal los en schuift het staafje ook weer 1 a 2 mm de remklauw in.

De trommelrem
Deze rem zit aan de binnenkant van je velg, hier spreek je niet van een remschijf en ook geen remblok. Hier word het een remschoen genoemd.


 


 

Remvloeistof verversen: geen luxe maar noodzaak

Verkeersdrukte, files, intensief stadsverkeer, rondtoeren in de bergen: het is veeleisend voor de remmen van vrachtwagens en personenauto’s. De temperatuur van de remmen kan onder deze omstandigheden flink oplopen en dat kan ten koste gaan van de remkracht en de veiligheid. Het goed functioneren van het remsysteem is voor een zeer belangrijk deel afhankelijk van de remvloeistof. Verouderde remvloeistoffen verliezen hun functie; water is daarbij de grootste boosdoener.

Hygroscopische eigenschappen

In 1914 introduceerde Fiat als eerste automobielfabrikant een hydraulisch remsysteem in racewagens. Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van water voor de hydraulische overbrenging, dat al snel werd vervangen door een mengsel van alcohol en water om blokkering van de remleidingen door bevriezing te voorkomen.

Inmiddels zijn de meeste remvloeistoffen synthetische vloeistoffen met hygroscopische eigenschappen; ze trekken vocht aan uit de atmosfeer en het infiltrerende vocht lost hierin gemakkelijk op. Via de ontluchtingsopening van het reservoir, langs de rubberen remcups en door de remslangen kan vocht binnenkomen. Bij de wielremcilinders worden veelal de grootste concentraties aangetroffen. Maar ook in de hoofdremcilinder is de vochtconcentratie vrij hoog.

Bij verouderde remvloeistoffen worden vaak te hoge concentraties vocht aangetroffen, waardoor het remsysteem niet voldoende functioneert. Zo toonden vochtmetingen in het remsysteem van een doorsnee personenwagen na een tweejarig gebruik zonder remvloeistofverversing een vochtopname aan van 1,25% in de hoofdcilinder en concentraties van 2,07% tot 3,36% in de wielremcilinders.

Eisen remvloeistof

Remvloeistoffen zijn veelal volledig synthetisch: een remvloeistof moet ook bij zeer lage temperaturen kunnen werken en de rubberen onderdelen in het remsysteem zijn vrijwel nooit ‘oliebestendig’. Als uitzondering hierop gebruikt Citroën remvloeistof op basis van minerale oliën.

De automobielindustrie stelt zware eisen aan remvloeistoffen. De belangrijkste zijn:

 • een goede vloeibaarheid onder alle weersomstandigheden

 • een hoog kookpunt en een laag stolpunt

 • bescherming van de rubberen onderdelen

 • anticorrosie

 • chemisch neutraal en onderling mengbaar

 • een geringe mate van verdamping

Een onderzoek door een bepaald automerk wees uit dat 60% van twee jaar oude auto’s en maar liefst 90% van drie jaar oude auto’s remvloeistof in het systeem had die niet meer voldeed aan de door de fabrikant gestelde eisen, met name doordat er zich teveel vocht in bevond.

Temperatuur

Tijdens het remmen wordt het arbeidsvermogen van beweging deels omgezet in warmte die via het remsysteem, dus ook via de remvloeistof, wordt afgegeven aan de buitenlucht.

De temperatuur van de remvloeistof is afhankelijk van vele factoren, zoals de frequentie en de intensiteit van het remmen, de massa van het voertuig, de constructie van het remsysteem en de wijze van luchtkoeling. Vooral bij automatische versnellingsbakken kunnen deze temperaturen zeer hoog oplopen; doordat bijna niet op de motor geremd kan worden, worden de remmen zwaarder belast.

Temperaturen tussen de 500° C en 700° C zijn in berggebieden menigmaal gemeten aan de schijfremmen van moderne personenauto’s en de temperatuur van de remvloeistof kan daarbij oplopen tot 200° C.

Ook in intensief stadsverkeer en in verkeersdrukte kan de remvloeistoftemperatuur stijgen tot rond de 135° C. En de steeds vaker voorkomende aërodynamische carrosserieën verminderen de toegang en doorstroming van lucht, die vroeger diende als natuurlijk koelmiddel van remschijven en trommelremmen.

Vapor Lock’

Zolang het voertuig in beweging is, wordt de ontwikkelde warmte afgevoerd door de rijwind. Naarmate de snelheid afneemt, wordt er weliswaar minder warmte geproduceerd ter hoogte van de wielen, maar er wordt eveneens minder warmte afgevoerd, waardoor de temperatuur van de remvloeistof geleidelijk oploopt. Deze temperatuurstijging is maximaal als het voertuig volledig tot stilstand komt. In extreme omstandigheden kan de vloeistof hierbij zelfs tot koken overgaan en zal er dampbelvorming optreden: Vapor Lock. Hierdoor ontstaat een dusdanige samendrukbaarheid van de vloeistofdamp dat krachtoverbrenging op het mechanische gedeelte van het remsysteem niet meer mogelijk is. Het rempedaal reageert niet meer naar behoren. Wanneer de bestuurder korte tijd na het vertrek vanuit een stilstaande positie opnieuw wil remmen, is het risico dat de remmen het begeven het grootst. Door de eerder genoemde hygroscopische eigenschappen van remvloeistoffen zal het kookpunt door vochtopname namelijk sterk dalen, waardoor het gevaar ontstaat dat de remvloeistof gaat koken en dampbellen vormt. Verversing van de remvloeistof kan dit voorkomen.

‘Droog’ en ‘nat’ kookpunt

Aan remvloeistoffen wordt een aantal kwaliteitseisen opgesteld door de OEM’s (autofabrikanten), de SAE en door DOT (Department of Transport). Laatstgenoemden hebben beperkingen gesteld aan het zogenaamde ‘droge’ en ‘natte’ kookpunt (Original, respectievelijk Wet Equilibrium Reflux Boiling Point, ERBP) en aan de viscositeit bij -40° C. Het natte kookpunt is het punt waarbij een remvloeistof onder laboratoriumomstandigheden 3,38% vocht heeft opgenomen en waarvan vervolgens het kookpunt is bepaald.

DOT 5 en 5.1

De gebruikelijke remvloeistoffen die aan de eisen van de automobielmarkt voldoen zijn DOT 3, DOT 4 en DOT 5. Zij verschillen voornamelijk in het minimale kookpunt dat de vloeistof moet hebben, respectievelijk >140° C, >155° C en >180° C.

UNIL biedt de producten BRAKE FLUID (DOT 4) en BRAKE FLUID DOT 5.1 aan, allebei op synthetische basis om problemen van onderlinge mengbaarheid te voorkomen. BRAKE FLUID is aanbevolen voor alle hydraulische rem- en koppelingssystemen die een vloeistof vereisen die beantwoordt aan de normen en specificaties SAE J 1703 F, DOT 3, DOT 4 en ISO 4925. Deze hoogwaardige remvloeistof biedt maximale veiligheid bij oververhitting van de remmen, bij vrieskoude en extreme temperaturen en is mengbaar met de gebruikelijke remvloeistoffen.

BRAKE FLUID DOT 5.1 is een synthetische remvloeistof die geschikt is voor schijf- en trommelremmen en voor sommige hydraulische bedieningssystemen van koppelingen. DOT 5.1 biedt bovendien grote zekerheid tegen Vapor Lock, tast de cups niet aan en heeft goede smeereigenschappen.

De aanwezigheid van water is een van de belangrijkste factoren voor de veroudering van de remvloeistof. Kortom: het verversen van remvloeistof is in de meeste gevallen noodzakelijk en zeker geen verkoopstunt!

 

Remschoenen vervangen

Bij de trommelrem is het vervangen van de remschoen een lastig verhaal met al die veertjes en het handremmechaniek.
Maar na een paar keer oefenen krijg je er al gauw handigheid in.

Voordelen van trommelremmen
Wat zijn de pluspunten van trommelremmen?

Trommelremmen zijn…

 • beter geschikt voor voertuigen op open terreinen: ze werken effectief en betrouwbaar in omstandigheden met veel modder, stof, zand en vocht.

Nadelen van trommelremmen
Wat zijn de minpunten van trommelremmen?

Trommelremmen zijn…

 • zwaarder dan schijfremmen.

 • leiden tot een langere remweg dan schijfremmen.

 • zijn minder stabiel dan schijfremmen.

 • zijn minder geschikt voor een noodstop in vergelijking met schijfremmen.

 • leveren niet zo’n gelijkmatig remvermogen als schijfremmen.

 • kan je moeilijker controleren dan schijfremmen.

 • zijn op het vlak van onderhoud moeilijker dan schijfremmen.

 • voeren de warmte slechter af dan schijfremmen.

Voordelen van schijfremmen
Wat zijn de pluspunten van schijfremmen?

Schijfremmen…

 • voeren de warmte beter af dan trommelremmen.

 • bevatten spreidveren die ratelende remblokjes voorkomen als er niet geremd wordt.

 • zijn lichter dan trommelremmen.

 • leiden tot een kortere remweg dan trommelremmen.

 • zijn stabieler dan trommel remmen.

 • zijn beter geschikt voor een noodstop in vergelijking met trommelremmen.

 • leveren een gelijkmatiger remvermogen dan trommelremmen.

 • kan je gemakkelijker controleren dan trommelremmen.

 • zijn op het vlak van onderhoud gemakkelijker dan trommelremmen.

 • voeren de warmte beter af dan trommelremmen.

Nadelen van schijfremmen
Wat zijn de minpunten van schijfremmen?

Schijfremmen…

 • zijn minder geschikt voor voertuigen op open terreinen: ze werken minder effectief en betrouwbaar in omstandigheden met modder, stof, zand en vocht.

 • moeten blootgesteld worden aan vrij grote drukkrachten, als je de auto wil doen vertragen.

 • hebben een rembekrachtiger nodig die een versterkend effect oplevert.

Rembekrachtiger

Ik zelf rij al jaren trike met een rembekrachtiger een van de gemakken waar ik niet meer zonder wil. Mijn trike die ik hiervoor had was uitgerust met een gewoon remsysteem waarbij men bij het remmen het rempedaal aardig stijf in moest drukken. Men kan ook kiezen voor grotere rem cilinders. Maar een rembekrachtiger is het helemaal ik rem nu met weinig druk uit te moeten oefenen. Zelf rij ik nog steeds met trommelremmen achter wat toch een prima combinatie is met rembekrachtiger. Alleen bij trikes kom je ze nog niet veel tegen. In het verleden kwam ik nog wel eens eens trike tegen met een dikke trommel bij het rempedaal. Het ontsierde de trike helemaal. Maar tegenwoordig kun je ze mooi weg bouwen onder de kuip of zitting. Het aansluiten kan door ieder trike dealer wel uitgevoerd worden.

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.