Body

Body


De body van de trike is meestal van polyester gemaakt. Polyester een zeer bruikbaar materiaal is waterdicht en bestand tegen alle weersinvloeden en heeft weinig onderhoud nodig. Het is sterk en men kan er vele dingen van maken ook uit een stuk. Polyester is niet meer weg te denken in de industrie een ideale kunststof voor vele toepassingen. Elk model is realiseerbaar.

 

 

 

 Repareren van ‘polyester’.
Beter gezegd: het repareren van trikes waarvan de body en spatborden uit een combinatie van glasvezel met polyester (laminaat) met aan de buitenkant een laag gelcoat (kleur- en glanslaag). Waarvan een polyester trike body gemaakt is

Voor het repareren van beschadigingen aan de polyester body van een trike maakt het niet uit volgens welke methode een body gebouwd is, maar om niet meteen met de deur in huis te vallen noem ik hier

 

Drie manieren waarop polyester body van een trike vervaardigd worden.

 

De body van een kunststof trike bestaan bijna altijd uit een combinatie van gelcoat (de glans- en kleurlaag) en laminaat (dat geeft de sterkte). Vaak stopt men tussen twee gedeeltes laminaat nog schuim.
Het laminaat kan op drie manieren worden gemaakt. Bij alle drie de manieren gebruikt men een
mal om de vorm van de body te realiseren.

 

 1. Allereerst is er de zogenaamde ‘hand lay-up’ methode: het met de hand doordrenken van glasmat
  met polyester, en dan meerdere lagen op elkaar. Die lagen worden gelegd op of in een mal.

 2. Ten tweede is er het spuiten, op of in een mal. Dit werkt sneller dan hand lay-up, want in de spuit worden glasvezel en polyester automatisch met elkaar gemengd, en dat scheelt arbeid. Spuiten is vervuilender, het risico van verschillen in laagdikte is groter en de verhouding hars/glasvezel is erg gevoelig voor externe omstandigheden (o.a. temperatuur).

 3. Een derde methode is de vacuüm methode (‘gesloten mal techniek’). De droge lagen glasvel die op een mal liggen worden samen met de mal ingepakt in plastic en dat geheel wordt vacuüm gezogen, waarna de polyester in de vacuüm gezogen plastic zak want dat is het – geïnjecteerd wordt. De vacuüm methode maakt met minder materiaal toch een sterke romp. De kosten aan apparatuur zijn hoger dan hand lay-up en spuiten.

 

 

Aan de buitenkant van een laminaat romp wordt een laag gelcoat geplaatst van ongeveer 0,6 mm dik. Die buitenlaag moet kunnen glimmen, en bestand zijn tegen zout, zuur, water, zonlicht en chemicaliën. De zo beruchte en bekende osmose is grotendeels het gevolg van problemen in de gelcoat. Daarbij speelt ook de in de gelcoat gebruikte kleurstof (pigment) mee. Iedere kleurmolecuul in de gelcoat moet als het ware omgeven zijn met hars. Is dat niet het geval dan treedt op de lange duur verkrijting op, de witte uitslag die je soms ziet op donker gekleurde body’s.

 

 

Pinholes en gelcoat

 

Pinholes zijn kleine luchtbelletjes in de gelcoat. Ze zijn pas te zien als de body uit de mal komt, maar dan ook alleen als ze aan de buitenkant van de gelcoat zitten. Diezelfde pinholes onder de oppervlakte manifesteren zich pas na een paar jaar, als er ineens ergens een klein gaatje in de gelcoat verschijnt.
Pinholes moeten opgevuld worden met gelcoat. Dat is in kleurloze vorm onder andere te koop bij Polyservice4, samen met de harder waarmee u het voor gebruik moet mengen. U kunt ook kleine potjes kleurstof kopen -19 kleuren – om de kleuren van uw trike body te mengen. De hoeveelheid toegevoegde kleurstof bepaalt in hoeverre de gelcoat dekkend is, dus gebruik niet te weinig. Het mag echter niet meer dan 15-20% van het totaal zijn, anders is de sterkte van de gelcoat niet meer voldoende. Vaststellen hoeveel van elke kleur erbij moet is een kunst op zich. Het mooiste is het als de fabrikant de juiste kleur levert.

Gelcoat blijft in ieder geval half jaar, maar zeker niet langer dan een jaar goed! Koop dus een klein potje en doe daar één seizoen mee. Als de gelcoat niet meer goed is ziet u in het potje kristallen verschijnen, dat is een teken dat u nieuw moet kopen. Wanneer u gelcoat verwerkt moet de temperatuur van de lucht achttien graden of meer zijn. U kunt wel een beetje smokkelen met een föhn, maar gebruik geen verfbrander. U moet er tegelijkertijd vrij snel mee zijn. De zogenaamde ‘potlife’, de periode dat het na aanmaken verwerkbaar is, is 5 tot 10 minuten. Wel gewoon een dag hard laten worden, dat maakt het sterker en beter schuurbaarZie voor dat schuren hierna. Meer over het verwerken van gelcoat in de paragraaf ‘De diepe kras’.

 

 

Krassen en beschadigingen

 

Een kras in de gelcoat hoeft niet zo diep te zijn dat hij tot in het laminaat komt. Schuren en daarna polijsten is dan het devies. Schuren met waterproof schuurpapier, beginnen met grofte 600. Veel water gebruiken, en luisteren en voelen of er geen verdwaalde zandkorrel onder het papier zit. Als dat wel het geval is: eerst flink spoelen, anders bent u aan het krassen in plaats van schuren. Schuurt u op een vertikaal deel van de body: houd een natte spons erboven en knijp daar af en toe in, regelmatig spoelen heet dat. In feite maakt u met het schuren wel zoiets als een ondiepe kuil in de gelcoat, maar dat zie je op een body van een trike niet meer. Na de 600 de 800, en dan de 1000. Daarmee wordt de plek van uitgeschuurde kras al zo glad dat u voelend met de ogen dicht denkt dat het bijna goed is, maar er moet nog gepolijst worden. Dat kan met de hand en een doek of met de machine, maar de grootste zonde die u kunt begaan is het gebruiken van te weinig polijstpasta.

 


Oppervlakte polijsten met de hand of een polijstmachine

 

De diepe kras

 

Bij diepe krassen, daar waar u door de gelcoat gegaan bent, daar helpt schuren niet meer, er moet nieuwe gelcoat op. Voordat u aan de slag gaat eerst tape naast de kras plakken. Als er ook laminaat weg is, eerst opvullen met epoxyplamuur. Of met polyester vezelplamuur, dat is polyester waar kleine stukjes glasvezel doorheen gemengd zijn. De kras kan men het beste even een V groef van maken voor beter hechting. Dit met een mes maar beschadig het laminaat die er onder ligt.

 

 

Tape op het naastliggende gedeelte zorgt ervoor dat tijdens het later vlak schuren van de nieuw aangebrachte gelcoat een zo klein mogelijke plek geschuurd wordt, en u dus ook zo weinig mogelijk oppervlakte hoeft te polijsten. Qua hoeveelheid heeft u niet snel meer gemengde gelcoat nodig dan een rondje ter grootte van een 2 euro munt. En daar moet dan één druppel harder bij. Mengen van gelcoat gaat het beste op de onderkant van een blikje, niet in het blikje. Mengen in een blikje heeft tot gevolg dat de harder niet overal terechtkomt omdat u tijdens het roeren de gelcoat naar de buitenkant slingert, en dan zit u later met een gerepareerde kras die weer opnieuw kras wordt. Bij roeren op de onderkant van een blikje kunt u de boel beter bij elkaar houden en daardoor beter mengen. Neem ook niet teveel harder . Dit mag hooguit 3 % zijn en in onze gevallen niet meer dan een paar druppels. Teveel harder zorgt er voor dat de gelcoat gaat “bruisen” en dan heeft de gelcoat na uitharden een schuimvormige structuur met veel pinholes.

 

 

 

Na het mengen hebt u 5-10 minuten om de gelcoat in de kras te laten druppelen, met een houtje of een kwast. Daarna niet meer aan komen! Weersta de neiging om het glad te strijken, het is geen verf. En er moet juist een kleine kop op liggen, want het spul krimpt een beetje tijdens het uitharden, en het moet ook nog vlak geschuurd worden. Alhoewel de aangemaakte gelcoat na 10 minuten min of meer uitgehard is, kunt u het beste een dag wachten. Daarna schuren, maar: met een blokje, niet met schuurpapier direct in de hand! Als u dat laatste doet raakt u te veel materiaal rondom de kras. Als dat zou betekenen dat u naderhand meer moet polijsten om alles weer glimmend te krijgen is het domweg meer werk (moet u zelf weten), maar met de hand schuren heeft bijna altijd tot gevolg dat er materiaal rondom de met gelcoat gevulde kras weggeschuurd wordt. U blijft dan zitten met een kuil aan beide kanten van de gerepareerde plek.

 

De ster

 

 

 

Plekken waar zoals de techneuten dat noemen een ‘puntbelasting’ op heeft plaatsgevonden, er is tegenaan gestoten door iets, laten een ster in de gelcoat zien. Gelcoat is namelijk minder buigzaam dan het laminaat dat eronder zit, en het barst dus als er tegenaan geslagen wordt. Die ster moet in zijn geheel weggeslepen worden, voordat u gaat repareren. Dat slijpen kan hetbeste met een Dremel en een klein slijpsteentje. Met de hand met grof schuurpapier kan ook (duurt even), of met een scherp voorwerp (is een beetje link).

 

 

En nu komt de truc: als u denkt dat u de ster heeft weggeslepen …. is dat meestal niet zo. Wrijf grafiet (op lichtkleurige gelcoat) of krijt (op donkerkleurige gelcoat) rondom het weggeslepen gedeelte en u zult zien dat de ster groter is dan u dacht. Met wasbenzine kan het ook trouwens. In onderstaande foto is de ster geaccentueerd, anders was hij op de foto niet goed genoeg te zien. Alle gelcoat waar barsten te zien zijn moet worden weggeslepen, anders hebt u een half jaar na het repareren opnieuw een ster, maar dan een halve.

 

 

 

 

 

Uitgelubberde schroefgaten Als trikes op leeftijd komen, en er zijn bevestigingsplekken waar veel aan gewrikt wordt, willen schroeven wel eens los gaan zitten.

 

Tweecomponenten reparatiepasta Repaplast
Het schroefgat is dan uitgelubberd. Rhea gebruikt een tweecomponenten reparatiepasta6 om zo’n gat op te vullen. Je kunt de schroef – eventueel met een beetje was – erin draaien terwijl het spul nog zacht is, dagje wachten en dan de schroef er weer uit om het oorspronkelijke voorwerp weer vast te zetten. Ik vul de gaten op met polyester vezelplamuur. U moet wel een beetje prutsen met een stokje om een gat tot flink diep te vullen, want die vezelplamuur stribbelt tegen. Daarna hard laten worden en voorboren op de juiste manier: boordikte die gelijk is aan de schachtdikte van de schroef.

 

 

Grote reparaties

 Misschien heb je het wel eens gezien een trike met schade of dat een spatbord een stuk van afgebroken is
Een van de grootste voordelen van een polyester trike body is dat het gemakkelijk is om hem zelf te repareren. Een polyester body is meestal gemakkelijk te repareren met maar een paar materialen, zelfs door mensen die dit nog nooit eerder gedaan hebben. Een andere groot voordeel van een polyester body is dat hij, eenmaal hersteld, er zo goed als nieuw uit ziet. Nadat de nieuwe laag polyester opgedroogd is wordt het weer een deel van de body, in plaats van een oppervlakkige reparatie.

Om een polyester body vakkundig te repareren, begin je met het verwijderen van het beschadigde gebied. De eerste stap lijkt een beetje rigoureus, maar het is echt belangrijk om een flink stuk uit je body te halen, het stuk dat je er uit haalt moet minimaal 2 centimeter groter zijn dan de schade die u op het eerste gezicht kunt zien. Een polyester body is altijd in de was gezet, dus voordat u probeert het gat repareren, maak het gebied schoon met een oplosmiddel. Het verwijderen van de was zal niet alleen het proces gemakkelijker maken maar het zal ook tot een beter eindresultaat leiden. Vervolgens moet met behulp van een schuurmachine de oppervlakte dof opschuren. Dit kan natuurlijk ook zonder schuurmachine, maar dit is wel veel werk omdat de polyester makkelijk in het schuurpapier gaat zitten.

 

 

Bij een polyester reparatie worden alle beschadigde vezels weggehaald, en het laminaat weer volledig terug opgebouwd. Dit doet u met een las van 1:10(cm) welke u kunt maken met een haakse slijper voorzien van schuurschijven. De stof die hierbij vrijkomt is schadelijk voor de longen, dus een stofkapje is aan te raden.
Hierna kunt u weer opbouwen naar de originele dikte, plus 1 of 2 of meer overlappende glasmatten. Eventueel een kartonnen malletje bedekt met plastic folie kunt u gebruiken als ondersteuning.

 

Werkwijze in stappen voor polyester reparatie:

 

 1. het gat goed schoonmaken

 2. Las maken aan de binnenzijde

 3. Karton aan de buitenzijde plakken met folie tegen hechting

 4. 2 lagen (eventueel op kleur gemengde) gelcoat aanbrengen en uit laten harden

 5. Laagdikte opbouwen met glasvezelmat

 6. buitenzijde afwerken met schuurpapier en polijstmachine.

 

Mocht u er van binnen niet bij kunnen, kunt u ook vanaf de buitenzijde werken. Dit betekend echter iets meer afwerken, en u dient polyester topcoat in plaats van gelcoat te gebruiken.

 


 

De body reparatie

 

Er zijn verschillende materialen die u kunt gebruiken om een polyester body te repareren, maar het gemakkelijkst is het om bij de bouwmarkt een polyester reparatie kit te kopen. In deze set zit meestal een glasvezelmat, vulmiddel en een verharder. Zet de glasvezelmat vast in het gat, u kunt hier bijvoorbeeld tape voor gebruiken. Te ondersteuning kunt u er ook voor kiezen om een stukje karton onder het gat te plakken en hier de glasvezelmat op te leggen. Meng vervolgens alle materialen die komen in de kit – meestal een soort van hars of vulmiddel en een verharder. Vul de beschadigde plek totdat het egaal is op gevuld tot en met de romp van de body. Meestal moet men meerder lagen glasvezel op elkaar leggen. Maak nooit meer polyester aan dan dat gebruikt het wordt na een tijdje hard. Laat het geheel nu een uurtje uitharden. Nu ga je een polyester plamuur aanbrengen tot dat de body egaal is. Het is extra mooi om het geheel nu nog eenmaal te schuren met een fijn schuurpapiertje voor een mooie gladde afwerking. Daarna in de zelfde kleur spuiten. Als het goed is kunt u nu niets meer van de beschadiging zien.

 

 

Spatborden
Tegenwoordig worden veel spatborden bij de fabriek op de trike er op gelijmd .
Nu is een spatbord flink onderhevig aan schokken en stoten.
Bij een geschroefde spatbord ligt het spatbord in rubbers die de schokken opvangen.
Bij een gelijmde spatbord moet de flexibele kit alle schokken op vangen.
Het heeft allemaal zijn voor- en nadelen.

 

 

 

Gelijmde spatborden
voordeel Nadeel
 • snelle montage
 • bij airbrush op de spatborden kom je geen schroeven tegen in het ontwerp.
 • Geen nawerk los zittende boutjes
 • bij demontage moet steun ook afgeschroefd worden
 • Bedrading moet ook los gemaakt worden van de steun.
 • Fabriek kan de spatbord dunner maken besparing op het materiaal.

 

Geschroefde spatborden
voordeel Nadeel
 • Makkelijker demontage
 • Bij demontage kunnen steunen blijven zitten met bedrading.
 • Geschroefde spatborden zijn meestal dikker van materiaal wat weer extra stevigheid geeft
 • Boutjes moeten worden nagetrokken
 • Er kan bij foute montage lak beschadigingen op treden door haar scheurtjes

 Onderhoud body

Vogelpoep direct verwijderen om schade te voorkomen

Vogels hebben lak aan autolak
Vogel drop-outs, in de volksmond gewoon vogelpoep, is de pest voor autolakken. Uitwerpselen nestelen zich vooral bij zonnig, warm weer, in de lak en vreten zich in. Maar ook insectenlarven en boomhars missen hun vernietigende uitwerking niet. Gevolg doffe plekken en in het ergste geval serieuze lakbeschadigingen. Om dit tegen te gaan is het zaak vogelpoep, insectenlarven en boomhars direct van de lak te verwijderen, aldus deskundigen van de BOVAG.
Hoewel er sprake is van een nationaal probleem, schijnen de gevolgen van de vogelpoep van de zeemeeuwen langs de kust nog schrijnender te zijn. Een directe oorzaak is niet aan te geven, maar vermoedelijk worden de extra klachten veroorzaakt door het dieet van de zeemeeuwen dat voornamelijk bestaat uit eiwitrijke vis.
Uit ervaringen blijkt dat de situatie ook bij warme dagen verergert. Vogelpoep op een hete laklaag wordt er als het ware ingebakken. Als er regelmatig een buitje valt, wordt de trike automatisch wat afgespoeld, hetgeen minder slecht voor de lak is.
Direct wassen
Lakbeschadigingen door vogelpoep vallen niet onder de lakgarantie van een trike. Het is dus zaak vogelpoep, insecten-larven en boomhars direct te verwijderen. Daar moet je wel heel veel water voor gebruiken om de vogelpoep eerst los te weken. Ga niet direct met een spons aan de slag, want dan loopt u de kans dat er allerlei krassen in de lak komen. Zet de trike ook regelmatig in de wax, dat beschermt de lak en geeft de vogelpoep minder kans om in te vreten.

Voor meer tips onderhoud trike

Verwijderen van dodevliegen
Het verwijderen van dode insecten die veelal hardnekkig vast kunnen zitten op je motor (soms al weken lang), kun je het beste weghalen met gewone groene zeep.
Met een zacht sponsje smeer je de zeep goed dik op je trike. Laat het spul een kwartiertje inweken en spoel het af met de spons en veel water. Je zult zien dat alle insecten er zo afgaan. Het werkt veel beter dan al die dure speciaal reinigers. Dus beter voor het milieu en je portemonnee.

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.