Onderhoud

Onderhoud

Verwijderen van dode vliegen.
Het verwijderen van dode insecten die veelal hardnekkig vast kunnen zitten op je trike (soms al weken lang), kun je het beste weghalen met gewone groene zeep. Met een zacht sponsje smeer je de zeep goed dik op je motor. Laat het spul een kwartiertje inweken en spoel het af met de spons en veel water. Je zult zien dat alle insecten er zo afgaan. Het werkt veel beter dan al die dure speciaal reinigers. Dus beter voor het milieu en je portemonnee.

Ingezonden bericht:
Hallo, ik las net onder het kopje onderhoud hoe je insekten kunt verwijderen. Ik heb hier ook een heel handige tip voor, al lang geleden eens van mijn moeder gekregen : namelijk een (oude) panty/pantysok nemen en gewoon in water dompelen eventueel wat autoshampoo of dergelijke. Gewoon rustig wrijven en zonder enig krassen/schuren “vliegen” de insekten er af. Fluitje van een cent. Henry.

 


Accu lader
Heeft u tijdens de eerste start van uw trike in het voorjaar ook een lege accu? Met een druppellader is dit verleden tijd u monteert door middels van  een soort wasknijpers op de accupolen van uw motor. Stekker in het 220v. stopcontact en … dat is alles. U mag de lader continu laten laden. Omdat deze lader voorzien is een ‘zelfdenkend’ laadsysteem kan uw accu nooit overladen worden.  Er zit nu een voorziening op die meet in welke conditie de accu is tijdens het aansluiten aan de lader. Is de accu te ver ontladen dan zal de lader overgaan op snellading. Na enige tijd gaat de acculader over in druppellading, zodat de accu niet wordt overbelast. 
Ook kan men een stekkerhuis monteren voor snelle aansluiting van de druppel lader.
 

 

Hoe maak ik mijn windscherm kras vrij
Deze remedie werkt in ieder geval op vele soorten doorzichtig plastic (reeds vele malen op mijn eigen horloge (!!!) toegepast dus ik weet zeker dat het werkt.

 • Demonteer de ruit.
 • Waterproof schuurpapier. Niet te grof natuurlijk, anders maak je het alleen maar erger. Beginnen met 400 of fijner.
 • De ruit wordt nu melk wit en ondoorzichtig. Niet schrikken hoort zo. De bedoeling is dat de scherpe randjes van de bestaande krassen worden weg gepolijst.
 • NAT SCHUREN EN NIET TEVEEL DRUKKEN, anders krijg je diepe krassen.
 • Na polijsten met fijner papier. Fijner dan 600 heeft geen zin omdat het papier te snel (voor ons doel) bot wordt.
 • En nu de grote truc… Napoetsen met koperpoets, zilverpoets of tandpasta (die van je moeder ja)
 • Nu wordt de ruit weer doorzichtig.

 

Heb je een lexaanruit? Zorg ervoor dat er geen poets of pasta achterblijft, want die maakt de ruit bros.

 

Remmen ontluchten.
Als je geld in je zak wilt houden, moet het zelf ontluchten van remmen lukken. Zorg dat je een maatje kan strikken, die voor jouw (op aanwijzing!!!) af en toe je rempedaal/handel even indrukt/trekt.
Benodigdheden: blik remolie, halve meter plastic slang (wat je b.v. gebruikt voor je tank/carburator) en een lege schone fles.
Zorg dat je remoliereservoir vol is. Nu gaan we ontluchten.
Eerste de kortste leidingen (meestal voorrem-(men)).

 

 • Ringsleuteltje over de ontluchtingsnippel plaatsen, daarna het slangetje over de nippel heen, andere eind in de fles.
 • Je maat trapt/trekt (niet te hard, gewoon normaal) op pedaal/voorremhandel, zodat er druk op het systeem komt.
 • Jij draait voorzichtig de ontluchtingsnippel open (niet te ver!) de olie loopt in de fles. Let op! het pedaal/handel niet helemaal tot het einde indrukken/trekken! Vlak daarvoor (terwijl je maat nog trapt/knijpt) draai jij de nippel weer dicht.
 • Pedaal/handel loslaten.
 • Even wachten tot olie gelegenheid krijgt om de hoofdremcilinder opnieuw te vullen.
 • Dit herhaal je tot de oude olie er zo helemaal uit geperst is. (oude remolie ziet er vaak donkerbruin/zwart uit) Wordt de olie lichter dan is het systeem ververst.
 • Nu net zo lang trappen/knijpen tot er geen luchtbelletjes meer uit het slangetje komen. Nippeltje dicht en de zaak is ontlucht! Hetzelfde doe je bij het achterwiel.
 • Is het systeem erg smerig, dat kun je er beter eerst een hoeveelheid spiritus door heen persen op de manier zoals hiervoor beschreven. Dat bespaart je nieuwe remolie. Reviseer je eerst het systeem, dan doe je dit natuurlijk gelijk van te voren, voordat je de zaak in elkaar sleutelt.

 

Na het ontluchten van het systeem en vullen van het oliereservoir laat men de deksel er los op liggen zodat er nog lucht in/uit het reservoir kan.
Trek/druk de remhandel nu aan totdat men druk voelt. Zet de remhandel nu vast in deze stand m.b.v. een stukje koperdraad of binddraad en laat deze een nacht zo staan.
De volgende morgen maakt men eerst het reservoir dicht en dan maakt men het remhandel weer los. Het systeem is nu gegarandeerd luchtvrij.

 

Let goed op dat er geen remvloeistof op de lak van b.v. de tank komt.
De remvloeistof is namelijk nogal agressief en vreet direct op de lak in. Direct verwijderen dus met een schone doek. 

 

Door rijden in de winter

 

Steeds meer ziet men tijdens de winterperiode trikers doorrijden ondanks het soms slechte weer. Dit komt door verschillende factoren: met betere winterkledij, trike met ABS. Rijden tijdens een mooie winterdag kan tevens ook zijn charmes hebben ondanks de kou. Hier enkele tips om je trike dan ook in optimale conditie te houden.

 

Technisch
Zorg ervoor dat je trike technisch in goede staat is. Indien het uitkomt kan een onderhoud voor de winter problemen vermijden.

 

Banden
Zorg ervoor dat bij de aanvang, en ook gedurende, de winterperiode je banden optimaal zijn. Dit wil zeggen voldoende profieldiepte en op de juiste bandenspanning.

 

Batterij
Tijdens winterritten kan je batterij zwaarder belast worden door de koude(re) temperaturen bij het starten, het gebruik van handvat verwarmers en dergelijke. Plaats je batterij regelmatig aan een druppellader. Deze zal je batterij voor elke rit optimaal op punt brengen.

 

Rubber onderdelen
Behandel de rubberen onderdelen met een siliconen spray. Deze geven de rubber niet alleen een mooie zwarte look maar geven het rubber terug de nodige bescherming dat het nodig zal hebben tijdens deze periode.

 

Chroom onderdelen
Chroom en aluminium zijn gevoelig voor slecht weer. Regelmatig wassen om het vuil te verwijderen en eventueel gebruik maken van een waterafstotend middel.

 

De uitlaatbochten kan je behandelen met tectyl dat een goede bescherming biedt tegen straatvuil en pekel. In het voorjaar moet je het product terug verwijderen en dit vraagt wel enige inspanning, het minpunt. Gebruik tectyl niet voor blinkende onderdelen.

 

Reinigen trike
Het spreekt voor zich dat het tijdig reinigen van je trike tijdens de winterperiode problemen zal vermijden. Kans op roestplekjes, aangetaste onderdelen, teer vlekken,… worden kleiner.

 

Bij een bestrooid wegdek is een dagelijkse reinigingsbeurt geen overbodige luxe. Gebruik geen hogedrukreiniger, een tuinslang is al meer dan voldoende, maar was je trike met de hand. Zo zal je tevens problemen of beschadigingen veel sneller opmerken.

 

Rijden bij ijzel of op bestrooid wegdek
Bij ijzel zal je niet zo gauw de weg opkunnen vanwege de gladheid maar het kan zijn dat men net gestrooid heeft en dat de weg vrij goed berijdbaar is.

 

Het zout op het wegdek zal wel je trike aantasten. Vermijd ritten tijdens het strooien tot twee à drie weken na het strooien. Indien je toch op de baan gaat met je trike kan je best je trike reinigen of minstens afspoelen na elke rit. Gebruik geen warm water aangezien het zout gaat reageren en nog sneller de onderdelen van je trike gaat aantasten
Zelf ben ik geen voorstander om te rijden in pekel omdat er veel tijd ingaat zitten om je trike goed te reinigen van zouten.

 

 

 

 

 Heeft u nog een goede tip waarvan u denk dat het de moeite waard is om deze met collega trikers te delen, plaats hem dan op deze website. Stuur de webmaster een bericht.
Disclaimer: Dutchtriker is niet aansprakelijk voor schade ontstaan door het toepassen van tips en schade kan dus niet op de webmaster verhaald worden.

 

 

 

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.