Trike bouwen

Trike bouwen

Dit wordt een nieuwe pagina over zelfbouwers. Ik krijg veel vragen over zelfbouw trikes waar ik niet altijd een antwoord op weet. Dus vraag ik  Langs deze weg foto,s , tekeningen, adressen,  enz kortom alles wat een zelfbouwer moet weten om een trike te bouwen. Dus zelfbouwers spui je vragen en stuur ook oplossingen in.

Trike bouwen
Voor veel mensen is trike rijden een wens omdat een leuke trike veel geld kost. Nu kan je een trike huren maar dan is zo’n trike niet van je zelf. Dus lopen er veel mensen rond die denken  ik maak zelf een trike. Wat natuurlijk een hele operatie is. Ben zelf enige bouwers tegengekomen en het is te doen je moet wel een dosis doorzetting vermogen hebben en een toch nog een hoop geld. Neem nu alleen een voorvork vraag maar eens hoe prijzig die zijn. Het belangrijkste is een plan te maken en  een boodschappenlijstje. Het boodschappenlijstje de onderdelen bij elkaar om een trike te bouwen. Meestal valt dit tegen qua prijs. Meestal boven de begroting dus misschien beter een tweedehandse?.

Vaak wordt mij gevraagd om  bouwtekeningen van een trike die ben ik op heden niet tegengekomen de trike bouwers moeten bij de keuring een tekening inleveren. Meestal wordt er van een bestaand merk een kopie gemaakt.

 

 • 1e fase
  Men heeft een oude kever(sloop) of een achteras of helemaal een nieuw concept. Daar bedoel ik een nieuwere donor auto. Peugeot , Ford, VW . etc
 • 2e fase
  Men begint bij het frame. Dit is de basis van een trike deze moet goed recht voor de achteras komen. Dit is specialistisch werk en moet goed gebeuren.
 • 3e fase
  Stuurinrichting een goede voorvork moet geïnstalleerd worden. Hier mag men niet op bezuinigen. Voorwiel met rem monteren. Nu is de trike mobiel en kan je hem heen en weer schuiven.
 • 4e fase opbouwen
  Het opbouwen van de trike is het mooiste nu kan je de trike naar eigen inzicht verwezenlijken.
 • 5e fase keuren
  Dit gebeurt bij RDW

 

Boodschappenlijstje

Frame + pedalen Achteras + remmen banden en velgen motor versnellingsbak+versnellingspook Voorvork + as stuur +hendels+ spiegels Voorwiel + remmen brandstoftank +slangen verlichting + bedrading + relais body en spatborden Keuring RDW

Enige trike bouwers met  links binnen en buitenland en met foto´s

   
   

   

 

Zoetermeer, 24 december 2002

Strengere eisen voor zelfbouwmotoren

Om fraude met zelfbouwmotoren terug te dringen verscherpt de RDW met ingang van 1 maart 2003 de keuringsprocedure voor zelfbouwmotorfietsen. Voortaan moet de bouwer eerst het kale (zelfbouw) frame voor een         onderzoek aanbieden bij één van de gespecialiseerde RDW-keuringsstations in Roosendaal, Venlo, Waddinxveen of Zwolle. De RDW-keuring na afbouw is niet gewijzigd. Deze vindt plaats bij het Testcentrum van de RDW in Lelystad. Deze aanscherping loopt vooruit op een aanpassing van de regelgeving, waarbij de lichtere toelatingseisen voor zelfbouwmotorfietsen geheel zullen komen te vervallen. Vooruitlopend hierop zal de RDW eerst dE eisen voor de individuele toelating herzien.

Identificatieonderzoek

Voor het identificatieonderzoek moet de bouwer het kale frame aan het RDW-keuringsstation aanbieden in blank metalen toestand. De RDW controleert de constructie van het frame en slaat altijd een identificatienummer (VIN-nummer) in. Als geconstateerd wordt dat het gaat om een zelf gebouwd frame, slaat de RDW ook de merkaanduiding ‘zelfbouw’ in. Ook als het frame niet voldoet aan de criteria van zelfbouw slaat de RDW een identificatienummer in. De inslag van het merk ‘zelfbouw’ blijft dan achterwege. Een dergelijk frame mag in dat geval alleen gebruikt worden voor het samenstellen van een motorfiets die moet voldoen aan de huidige individuele toelatingseisen voor bedrijfsmatig vervaardigde motorfietsen. Voor het inslaan van het identificatienummer moet de aanvrager een formulier invullen. De aanvrager verklaart daarmee het frame in eigen beheer te hebben vervaardigd. Bij de aanvraag moeten ook één of meer technische tekening(en) worden overhandigd op A4 formaat met de volledige maatvoering. De tekening(en) moet(en) minimaal de volgende gegevens bevatten: 1. plaats van alle lassen; 2. gebruikte materialen (stuklijst); 3. naam en adres van de (zelf)bouwer; 4. de plaats van de bevestigingspunten van motor en versnellingsbak.

Keuring na afbouw

Nadat het frame is goedgekeurd voor zelfbouw kan de aanvrager een afspraak maken met het RDW-testcentrum in Lelystad voor een toelatingskeuring. Uit het oogpunt van efficiency vindt de weging van de complete motor voortaan plaats tijdens de toelatingskeuring in plaats van op een RDW-keuringsstation. De tarieven van de RDW-diensten zijn te vinden op internet.

RDW De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert zij overleg in EG- en ECE-verband en speelt zij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling.

© RDW 24-12-2002

 

Geraamte van een trike zonder body (ingezonden door frans uit Oirschot)

 

 

 


Ontwerp voeten beugel

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.