Verlichting trike

Verlichting trike

Een trike moet zijn voorzien van verlichting. De trike moet voorzien zijn van:

5.2/3.61 Verlichting en retro reflectoren ( Bron rdw)
Verlichting en retro reflectoren mogen maximaal 50 cm vanaf het breedste punt naar binnen gemonteerd zitten. (was 40 cm) voor knipperlichten geldt deze maat vanaf 1998 i.g.g.
 

 • Twee stadslichten (wit of geel)
 • Twee dimlichten (wit of geel)
 • Twee of vier grote lichten (wit of geel, bij ingeschakeld groot licht moet er een blauw/paars controlelampje op het dashboard branden)
 • Twee achterlichten (rood)
 • Kentekenplaatverlichting (wit)
 • Eén of twee mistachterlichten (rood, als de mist achterlichten branden moet er een controlelampje op het dashboard branden)
 • Richtingaanwijzers: twee aan de voorzijde (wit of geel), twee aan de achterzijde (oranje of rood) en één richtingaanwijzer aan elke zijkant (oranje)
 • Twee of drie remlichten (oranje of rood)
 • Waarschuwingsknipperlichten (Zelfde kleur als de richtingaanwijzers)
 • Eén of twee achter uitrijlichten (wit)

Een trike mag ook voorzien zijn van de volgende verlichting:

 • Twee mistlichten
 • Een bermlicht
 • Een richtlicht
 • Parkeerlichten

Ook moet een trike aan de achterzijde voorzien zijn van twee rode retroreflectoren.

 

Deze retroreflectoren mogen niet driehoekig van vorm zijn, driehoekige retroreflectoren mogen alleen op de achterzijde van een aanhangwagen aangebracht zijn.

 

De koplamp
Meestal bezit deze deze lampen  een stadslicht, dimplicht en grootlicht. Op een trike moeten twee van deze lampen aanwezig zijn (Met uitzondering als het voertuig minder dan een meter breed is mag men een koplamp voeren). Ook moeten deze lampen een Europese  keurmerk hebben. dit is te controleren aan een E4 merkje in het glas.
Europes keurmerk dit is te controleren aan een E merkje in het glas. E4 is het Nederlandse keurmerk.

Waarvoor staat het “e”- of “E”-teken?
In principe wordt tussen de zogenoemde “kleine” en “grote” E de certificering onderscheiden – te onderscheiden is de kleine “e” in een rechthoek of een grote “E” in een cirkel. Het verschil zit in de onderliggende details van de keuring. De certificering met een “grote E” is iets duurder voor de aanvrager, maar wordt daarentegen in veel meer landen geaccepteerd. In welk land de certificering plaatsgevonden heeft, is te zien aan het cijfer achter de “e” of “E”. Onderstaand een overzicht van de actuele landcodes met extra verwijzing op de daar mogelijke certificeringen:

 

 

 

Een paar cijfers die met de landen corresponderen

01 Duitsland (e, E)
02 Frankrijk (e, E)
03 Italië (e, E)
04 Nederland (e, E)
05 Zweden (e, E)
06 België (e, E)

 

 
De eerste Hella-koplamp dateert van 1908. De eerste dimlichtlamp dateert van 1915, terwijl in 1924 voor het eerst dim- en grootlicht in één lamp werden samengevoegd. Ruim dertig jaar later, in 1957, kwam het asymmetrische licht terwijl in 1971 de eerste grote sprong op het gebied van lichtopbrengst werd gemaakt met de invoering van de halogeenlamp. Net als nu met het xenonlicht, klaagden weggebruikers destijds over verblinding. Wechseler verklaart het fenomeen door te stellen dat men onbewust gewend is langer te kijken naar het meer opvallende licht tussen andere lichtbronnen. Dertig jaar geleden was het halogeenlicht nieuw en veel helderder dan het licht uit de overige koplampen, zoals nu het licht uit een met xenonlampen uitgeruste auto door zijn helderheid opvalt tussen de algemeen gebruikte halogeenverlichting. Met andere woorden: alles went, maar op zich zijn xenonlampen zeker niet meer verblindend dan andere.

Hallogeen of Xenox
Xenon-verlichting is een soort lampen. Een vlamboog zorgt in plaats van een gloeispiraal voor een bijzonder intense lichtbundel met een intensiteit die twee maal zo groot is als die van een halogeenlamp. Xenonlampen hebben een langere levensduur en verbruiken minder energie dan een gewone halogeenlamp. Xenonlampen zijn herkenbaar aan hun blauwe gloed, welke voor sommige automobilisten als hinderlijk wordt ervaren.

    

Een Xenon lamp heeft slechts een warmte ontwikkeling van 35 Watt.

 Mag ik later wel Xenon lampen inbouwen, dit i.v.m. de APK keuring?

Auto’s die af fabriek met Xenon verlichting geleverd worden dienen te zijn uitgerust met automatische niveau regeling en een wis was installatie op de koplampen. Echter voor de Xenon conversiesets voor de aftermarket geldt dit niet. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft te kennen gegeven dat bij de APK keuring alleen gelet wordt op het lichtbeeld. Dit lichtbeeld veranderd na de Xenonconversie niet omdat het brandpunt van de Xenonlamp in de bestaande reflector hetzelfde blijft. (Antwoord van het RW)

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.