Elektrisch circuit

Elektrisch circuit

 Dit is een begrip die zeer uitgebreid is en ik niet alle dingen ga benoemen. De meeste trikers hebben meestal al wat extra dingen op hun trike gebouwd zoals lampen, claxons, boord computers, navigatie, stoel en handgreep verwarming, alarm, cruise control, radio etc. Dus  de meeste trikes hebben al  een afwijkende schema die niet origineel is. Zie je ook meteen wat je allemaal op je trike  kan bouwen. Maar het houd in dat als mensen me vragen om een schema voor een trike ik wel eens  achter  mijn oor krab. Een schema voor een trike is meestal een schema zonder toeters en bellen. Ieder fabrikant heeft een andere schema voor zijn bedrading. Mocht je zelf een kabelboom willen maken teken het dan eerst uit op papier of op de computer. Je kunt altijd een bestaand schema gebruiken. Ook van een auto. Een trike is een auto volgens de wet en moet de zelfde verlichting, knipperlichten,rem lichten, enzovoort voeren. In deze pagina zullen veel links komen  naar voorbeelden of wat er even  moet worden  uitgelicht. Ook zal er veel updates komen. Dus hou het goed in de gaten. Mocht je zelf tegen iets aanlopen of dat je een idee hebt hoe iets beter kan  laat me het weten.  Handige schakelingen. Namelijk twee weten meer dan een.\

 

Problemen
De meeste problemen met het elektrische circuit in een trike komen voort uit slechte contacten. Deze worden veroorzaakt door corrosie, slechte of vuile stekkers of loszittende contacten. Vuile contacten kunnen met in de handel verkrijgbare “contactspray” schoon worden gemaakt. Zelf ben ik eens met een niet werkende koplamp weggereden waarvan ik dacht dat de lamp stuk was. Het bleek een loszittende zekering te zijn. Ook zie je wel eens iemand voor je rijden bij wie als hij remt en tegelijkertijd zijn richtingaanwijzer aanzet de hele achterlichtunit begint te branden. Dit is een aarde(min)-probleem. Als je twee lampen door middel van één kabel aan de aarde hangt, is er geen probleem. Als die aardekabel geen contact maakt, gaan de lampen in serie staan waardoor ze voor de helft allebei tegelijk gaan branden. Op het ritme van het knipperlicht krijg je het disco-effect in het achterlicht.

 De lampen en de bedrading
De meest uiteenlopende typen lampen komen in vele vormen en uitvoeringen voor waarbij het principe steeds hetzelfde is. Een gloeidraad gemaakt van wolfram is in een glazen bolletje gevuld met gas gemonteerd en gloeit op als er spanning op komt te staan. Het gas zorgt ervoor dat de draad niet doorbrandt. Voordeel: we hebben licht. Nadeel: de lichtopbrengst is in verhouding tot de afgegeven warmte redelijk laag. Vandaar de uitvinding van bijvoorbeeld Halogeen lampen die gebruikt worden voor onder andere de koplampen. Deze lampen hebben elektrisch en fysiek een beter rendement. Bij de aansluiting van een lamp wordt meestal gebruik gemaakt van een fitting. Zorg dat deze schoon is en kijk of de contacten niet zijn geoxideerd. Verder moeten de aansluitdraden goed contact maken. Verder is de verlichting hetzelfde als in moderne auto’s en kan er weinig mee mis zijn.
Let bij aanschaf van een trike altijd op de bedrading. Zie je bij de
motor en onder het zadel de inmiddels bekende rode en blauwe kabelschoentjes in overvloed zitten vraag je dan af waarvoor men dit heeft gedaan. Elektrische problemen met de draadboom in een trike zijn zeer moeilijk te verhelpen. Deze draadboom wordt in de fabriek gewikkeld en is later moeilijk te bereiken.

 Spanning, stroom en weerstand
De begrippen spanning, stroom en weerstand kunnen het best worden uitgelegd met de vergelijking van een tuinslang. De spanning, in Volt uitgedrukt, is de hoeveelheid druk op de slang. De stroom is de hoeveelheid water die door de slang loopt. Deze wordt in Ampère uitgedrukt. Knijpt men nu de slang een stukje in, ontstaat er een weerstand die de hoeveelheid water aan het uiteinde van de slang beïnvloedt. Zoals je begrijpt verhouden de drie zich altijd met elkaar op een manier die altijd gelijk is. Elk elektrisch apparaat heeft een bepaalde weerstand en trekt dus altijd een bepaalde stroom. Anders uitgedrukt bepaalt de weerstand in de tuinslang de druk aan het uiteinde van de slang en de hoeveelheid water die wordt verbruikt. Een gloeilamp bijvoorbeeld heeft ook een weerstand die er voor zorgt dat hij aangesloten op bijvoorbeeld een accu een bepaalde stroom trekt. Door middel van de gegevens op de lamp kan worden berekend hoeveel die stroom is. Dit is belangrijk om te weten in verband met onder andere de hoeveelheid stroom die de autoaccu moet gaan leveren.

Op een lamp staat bijvoorbeeld de spanning en het aantal Watts opgegeven. Om nu te weten hoeveel stroom deze lamp trekt, gebruiken we de volgende formule.
Het aantal Watt is gelijk aan het aantal Volt maal het aantal Ampère.
Een trikelamp van bijvoorbeeld 24 Watt en de aangegeven spanning is 12 Volt.
Watt is gelijk aan spanning (Volt) maal de stroom (Ampère).
Dus: 24 Watt is gelijk aan 12 Volt maal de stroom. De stroom is dus 2 Ampère.

Zo kunnen we onder andere bepalen hoe groot een zekering moet zijn om een trikelamp te beveiligen. Ook kunnen we nu berekenen hoe groot een accu moet zijn of hoe zwaar een schakelaar moet worden uitgevoerd.

(Wet van Ohm)

 U = I * R     I = U / R     R = U / I     P = I * U

 R = weerstand
U = volt
I  = ampère
P = vermogen

  

Meten aan elektriciteit

 

Om metingen te kunnen verrichten aan de trike volstaat een multimeter, een testlampje van 12Volt 2-5 Watt en eventueel een stroboscooplamp voor de afstelling van het ontstekingstijdstip. Multimeters zijn er tegenwoordig in allerlei uitvoeringen. De meeste zijn uitgevoerd met een digitaal display (zoals de klok op je video) en kunnen alle basisfuncties aan zoals het meten van de spanning, de stroom en de zogeheten weerstandswaarde. Handig zijn de uitvoeringen die een “piepje” geven bij het doormeten. Zo kan de meter ook uit het zicht worden gebruikt wat wel eens makkelijk is als men bijvoorbeeld onder de trike ligt. De meter die wij nodig hebben hoeft geen dure te zijn. Goede multimeters zijn in de gespecialiseerde elektronica zaken te krijgen vanaf zo’n 20 Euro.

 

 Als je gaat meten aan een bepaalde draad of contact om te kijken of er spanning op staat is het verstandig dit met een testlampje te doen. Deze zijn in de handel verkrijgbaar. De makkelijkste is het schroevendraaier model waarbij een klem aan een punt van het chassis kan worden gehangen waardoor je makkelijk op de te meten plus contacten kunt “prikken”. Het voordeel ten opzichte van een multimeter is dat zo’n lampje een grotere hoeveelheid stroom nodig heeft dan een multimeter om te kunnen werken. De stroom die een multimeter namelijk nodig heeft om iets te meten is zo klein dat je met een multimeter wel 12 Volt meet maar zodra er een belasting (bijvoorbeeld lamp) aan wordt gehangen deze niet werkt. Dit komt door het fenomeen van de lekspannig. Lekspanning veroorzaakt een spanning op een draad of contact die ogenschijnlijk niet is ingeschakeld. De oorzaak van dit euvel komt onder andere door de capacitive werking (onderlinge beïnvloeding) van twee naast elkaar lopende draden.
De draden beïnvloeden elkaar en veroorzaken daardoor dit fenomeen. De hoeveelheid stroom die hierbij door de draad loopt is zeer laag. In zo’n geval meet je dus wel 12Volt met de meter maar zodra je er iets aan hangt (bijvoorbeeld een koplamp), brandt hij niet. Met een testlampje van bijvoorbeeld 2 of 5 Watt heb je hier geen last van. Deze trekt teveel stroom om te kunnen branden.
De multimeter gebruiken we om bijvoorbeeld de hoogte van de spanning of stroom te meten.

Een handige tip is om een naald te gebruiken bij het meten van een draad waar geen stekker aanzit. Prik de naald door de isolatie van de te meten draad waaraan je bijvoorbeeld de testlamp kunt aansluiten. Let op dat je met diezelfde naald geen kortsluiting veroorzaakt!

kortsluiting
Stroomdraden zijn over het algemeen geïsoleerd door een kunststof mantel van bijvoorbeeld pvc.  Als deze isolatie rondom de stroomdraden beschadigd raakt, dan kunnen de draden contact met elkaar maken, waardoor er een stroom gaat lopen. Bij direct contact zal er een grote stroom lopen, maar het contact kan ook lopen via een vochtig materiaal, of via een oxidatielaag, etc. In dat laatste geval zal er geen grote stroom lopen, maar er ontstaat wel warmteontwikkeling die brand tot gevolg kan hebben.
Bij draden van een trike kan de isolatie beschadigd raken als deze tegen een scherpe rand ligt of aan een te hoge temperatuur wordt blootgesteld.


Trike  met kortsluiting er blijft weinig  van over.

Zelf heb ik bij een auto meegemaakt wat kortsluiting kan veroorzaken. Men krijgt een branderige lucht in de neus de dradenboom begint te smelten hoop rook ontwikkeling en wat uitmondt dat draden beginnen te gloeien en even later staan de stroomkabels in  brand en even later je voertuig ook.

Op mijn eigen trike heb ik het hele circuit via 2 grote zekeringen lopen op de plus  pool van de accu. Het kost maar een paar centen meer en je kunt er een hoop narigheid mee besparen.

  

Bobine
Een bobine zet de accuspanning van 12V om in een hoge spanning van van ongeveer (afhankelijk van de motor) 20.000 tot 30.000 volt. Deze spanning is nodig om een krachtige vonk te krijgen bij de bougie.
De bobine zit bij nieuwere motoren direct op de bougie gemonteerd. Elke cilinder heeft dan een eigen bobine.

In een benzinemotor moet aan het einde van de compressieslag het brandstof- /luchtmengsel ontstoken worden. Dat gebeurd doordat de bougie een vonk geeft.
Om de bougie te laten vonken is er een spanning tot wel 20.000 volt nodig. Een bobine zorgt dat deze spanning opgewekt

 

 

 

Op de bobine zit een + en een – aansluiting.
Er zijn diverse draden die op deze aansluitingen moeten/mogen.
Zie de tabel hier onder.

Gegevens VW kever motor

Kleur van draad

Komt van

Moet op

Zwart

 (contactslot)

+

??

Choke

+

Zwart

Achteruitrijlichten

+

Groen

Verdeler

nvt

Toerenteller

Ontsteking schema
Een motor heeft drie dingen nodig om te draaien namelijk brandstof, lucht en een ontsteking.

De ontsteking gebeurd in de cilinder. De bougie zorgt voor een vonk in de cilinder.

 
Deze vonk ontstaat dat de bobine een hoge voltage naar de bougie stuurt.
De verdeler verdeelt  de spanning over verschillende  bougies.

 
 123 ontsteking stroomverdeler

 


Ontsteking schema oudere motoren( zoals VW kever).

Elektronische ontsteking

 

A = Bougiekabel
B = Verdelerkap
C = Rotor
D = Bobine

E =Verdelerhuis
F = Vlinder
G = Optisch oog
H = Module  
 I = Bobine
J = Bougies   

 

 Werking van een elektronisch ontsteking.
De lichtstraal wordt onderbroken door de draaiende vlinder.

 

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.