Motor VW kever

Motor VW kever

kever motor
kever motor a kever motor b
kever motor c kever motor d

 

Inmiddels hebben de meeste auto’s voorwielaandrijving. De meest ideale motor hiervoor is de viercilinder lijnmotor: deze is goedkoop en dwars tussen de voorwielen is er gemakkelijk plaats voor te vinden. Toch doen niet alle motoren aan de lijn. Er zijn ook boxers. Volkswagen bouwde miljoenen boxermotoren onder de achterkleppen van de Kever, de 1500/1600 en de Transporter. Citroën bediende de voorwielen met een tweecilinder boxer in de Eend, de Dyane, de Ami, de Visa en de Mehari, maar ook met een vierpitter in de GS(A). Alfa monteerde boxers in het vooronder van de Sud, de 33 en de eerste 145/146. Porsche en Subaru zijn echter de enigen die de boxermotor nog trouw zijn. Wat zijn de redenen van deze laatste der Mohikanen?

boxer
PLAT 
Op de eerste plaats hebben andere fabrikanten steekhoudende argumenten om géén boxer in te bouwen. Hij is namelijk nogal breed en dat maakt een ruimtebesparende, dwarse inbouw moeilijk, zo niet onmogelijk. Bovendien is er een kostenplaatje: de boxer heeft voor een goed Massa-evenwicht voor elke drijfstang een kruktap nodig. Daar komen nog bij: twee cilinderkoppen, twee aandrijvingen voor de kleppentreinen en een dubbele hoeveelheid oppervlakken, die moeten worden bewerkt om lekkages te voorkomen. Dure motor dus. Met name Alfarijders kennen nog een nadeel uit de praktijk: olieverbruik. Als een boxer lang stilstaat lekt de motorolie langs de zuigerveren naar de verbrandingsruimte. Start de motor en het blauwe pluimpje verraadt het olieverbruik.
Een 4 cilinder Boxermotor boxer

Natuurlijk gaan Porsche en Subaru er niet mee door tegen beter weten in: de boxer heeft ook voordelen. Hij is heel plat en daardoor kan, bij de motor voorin, de motorkap laag aflopen. De Porsche 911 dankt zijn fraaie aflopende achtersteven aan het platte boxerblok achterin. Bovendien zorgt de platte bouwwijze voor een laagliggend zwaartepunt en dat beperkt overhellen en het verbetert de wegligging. Storende massakrachten die een viercilinder lijnmotor doen brommen, zijn een vierpits boxer vreemd. Slechts een paar koppels van de tweede orde verstoren de perfect gebalanceerde loop enigszins en laten de vlakke motor, vooral bij stationair draaien, licht in zijn steunen schudden. Wie zich daaraan stoort, moet er twee cilinders aan plakken. Met zes cilinders is de boxer perfect gebalanceerd. Geen wonder dat Porsche er geen genoeg van kan krijgen. Subaru heeft inmiddels ook een zespitter in het programma. De boxer is nog lang niet knock-out!

Een 6 cilinder Boxermotor zoals Porsche ze nog steeds maakt. boxer 6 cil

 

EXTRA UITLEG
Massa-evenwicht heeft tot doel het drijfwerk van krukas, drijfstangen en zuigers zodanig te balanceren dat er geen trillingen ontstaan. Daarom worden op de wangen van de kruktappen contragewichten aangebracht, die het gewicht van de zuigers en de drijfstangen compenseren. Tenslotte wordt de krukas nauwkeurig gebalanceerd.

Koppel van de tweede orde ontstaat door constructie eigenschappen. Bij de boxer zijn deze het gevolg van het uit lood staan van de tegenover elkaar liggende cilinders. Dat komt omdat beide drijfstangen op een eigen kruktrap zijn gemonteerd en bovendien zit er nog een krukwang tussen. In de praktijk veroorzaken deze koppels een zachtjes schudden van de motor bij het stationair lopen. Bij hoge toeren spelen ze daarentegen geen rol .

 boxerZo ziet een opgevoerd boxertje er uit! 

v snaar... v snaar v snaar..

Overigens is er ook nog een andere manier om een V-snaar te vervangen. Namelijk met een draaiende motor. Met wat oefenen lukt dat in enkele seconden. Hierbij het bewijs:

 Krukas
 
De krukas is dat deel van de motor die de horizontale (heen en weer gaande) beweging van de zuigers om zet in een roterende beweging die gebruikt kan worden door de versnellingsbak en uiteindelijk de wielen. De krukas bevind zich normaal gesproken onderin het blok en bestaat uit meerdere ‘lobben’ die met elkaar verbonden zijn door kleine assen. Die assen zijn op hun beurt weer verbonden met het blok of de drijfstangen. Ook wordt de krukas vaak weer gebruikt om andere onderdelen van de motor aan te drijven, zoals de oliepomp, waterpomp, nokkenassen en dergelijke. Deze worden met een poelie of tandwiel aan de krukas, via riemen of kettingen aangedreven.

krukas

Omdat de krukas een van de onderdelen van de motor is die zeer snel rond zal draaien en zodoende aan grote krachten onderworpen zal worden, moet de krukas natuurlijk erg sterk zijn. Daarom is hij vaak uit 1 stuk massief staal gegoten of gesmeed en later bewerkt om de juiste afwerking te krijgen. Ook moet een krukas gebalanceerd worden om eventuele onvolkomenheden bij het gieten of smeden en dergelijke te corrigeren. Hiermee voorkom je ongewenste trillingen wanneer de krukas met hoge snelheden rond draait en zichzelf misschien wel kapot zou trillen. Op bovenstaande foto kun je zien dat in de verschillende stukken as nog kleine gaten geboord zijn. Deze staan door de hele krukas met elkaar in verbinding en zorgen voor de olietoevoer naar de glijlagers voor de bevestiging aan het blok zelf (de hoofdlagers) en die van de drijfstangen (drijfstanglagers).

 nokkenas

 


zuiger

 

 

   

 

 


V-snaar 

 

 

 


 

Waarom een v snaar?

Bij een kever wordt de v snaar alleen gebruikt om de dynamo aan te drijven. Aan de dynamo zit weer een groot rad wat voor de koeling van de motor zorgt. Zonder v-snaar mag je dus ook nooit rijden! En zo gouw het rode lampje in je kilometerteller gaat branden moet je dus direct stoppen.


 

V-snaar vervangen
Je hebt het volgende gereedschap minimaal nodig: Een ring sleutel, en een stevige schroevendraaier of iets wat er op lijkt. Thats all! De maat van de wielmoeren komt namelijk overeen met de maat van de moer op de dynamo-poelie! Om te beginnen moet je de moer op je dynamo poelie los maken. Dat doe je door hem tegen te houden met de schroevendraaier, dan kan je hem los draaien met je wielsleutel. Je haalt het voorste deel van de poelie er af en je doet de snaar op z’n plek. Daarna zet je het voorste deel van de poelie er weer op en draai je de moer er weer op. Let op dat je die moer goed vast draait. Voor dat je weer gaat rijden moet je eerst even de motor starten en kijken of de snaar goed op zijn plek blijft.


 
 

 

Krukas


De krukas is dat deel van de motor die de horizontale (heen en weer gaande) beweging van de zuigers om zet in een roterende beweging die gebruikt kan worden door de versnellingsbak en uiteindelijk de wielen. De krukas bevind zich normaal gesproken onderin het blok en bestaat uit meerdere ‘lobben’ die met elkaar verbonden zijn door kleine assen. Die assen zijn op hun beurt weer verbonden met het blok of de drijfstangen. Ook wordt de krukas vaak weer gebruikt om andere onderdelen van de motor aan te drijven, zoals de oliepomp, waterpomp, nokkenassen en dergelijke. Deze worden met een poelie of tandwiel aan de krukas, via riemen of kettingen aangedreven.

 

Nokkenas

Kleppen

 

 

 


Bobine

 
Op de bobine zit een + en een – aansluiting. Er zijn
diverse draden die op deze aansluitingen moeten/mogen. Zie de tabel hier
onder.

 

Kleur van draad

Komt van

Moet op

Zwart

 (contactslot)

+

??

Choke

+

Zwart

Achteruitrijlichten

+

Groen

Verdeler

nvt

Toerenteller


Startmotor


 

Vliegwiel


 

Cilinder

 

 

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.