Carburateur

Carburateur

Een carburator of carburateur is een deel van een verbrandingsmotor waarin lucht en brandstof (meestal benzine) vermengd en verneveld worden voordat het in de verbrandingskamer (cilinder) wordt gespoten of gezogen.

Een choke is een klep, die naast de gasklep, de hoeveelheid lucht voor de motor regelt. De chokeklep zit evenals de gasklep bij de luchtinlaat van de carburateur. Omdat bij een koude motor een deel van de benzine neerslaat op het inlaatgedeelte en de zuigerwand is er meer benzine nodig dan bij een warme motor. Door de klep te sluiten wordt het benzine/lucht mengsel rijker aan benzine en start een koude motor makkelijker. Als de motor op temperatuur komt, moet de chokeklep weer een beetje opengezet worden. Is de motor geheel op temperatuur dan moet de choke helemaal open staan, omdat anders de uitlaatkleppen van de motor verbranden.

 

                                                    
Dubbele carburateurs

Het beeld geeft een van de dubbele carburateurs weer die voor een kever motor 1300 of 1600 cc met dubbele inlaten. De carburateur heeft een gezamenlijke vlotterkamer twee venturie in een behuizing.. De gaskleppen werken allen tegelijk via een gas stang stelsel

 

 
Register carburateur Weber 32/36 DFEV

Bij een register carburateur of twee trap carburateur werkt de eerste klep eerst en bij meer gas geven komt de tweede gasklep inwerking.

 

 

 
 

 

 

   

Bij het tunen van motoren komen grotere carburateurs al snel aan het woord. Weber is één van de grootste carburateur leveranciers op dit moment, en biedt ons een ruim assortiment carburateurs zodat iedere vorm van tuning kan worden uitgevoerd. Het verhaal van hoe groter de carburateur hoe meer vermogen gaat maar deels op, de rest van de motor moet hier ook geschikt voor zijn, vandaar moet je goed overwegen welke carburateur er voor jouw motor geschikt zal zijn. Indien anders vermeld zijn de carburateurs  montage klaar en voorzien van een standaard sproeier bezetting

Weber 40mm IDF carburateur 
De Weber 40 IDF is geschikt voor motoren vanaf 1600 cc t/m 1800 cc en is standaard voorzien van de juiste F11 emulsiebuis. De gasbedieningsarm is universeel opgesteld en kan zowel links als rechts worden bediend zonder veel sleutelwerk (af fabriek is deze links gemonteerd). De venturi meet 28 mm en af fabriek wordt de volgende sproeier bezetting gemonteerd: luchtsproeier 200 – benzinesproeier 115 – stationair sproeier 5 

Weber 44 mm IDF carburateur 
De 44 mm Weber is geschikt voor motoren van 1800 cc en groter. De gemonteerde emulsiebuis is direct van het juiste type, te weten F 11. Als extra worden bij de 44 mm Weber twee kelken bijgeleverd.  Net als bij de 40 mm Weber is de gas bedieningsarm zowel links als rechts te monteren. De venturi meet 36 mm en af fabriek wordt de volgende sproeier bezetting gemonteerd: luchtsproeier 175 – benzinesproeier 135 – stationair sproeier 50 

Synchrotesters
Dit is gereedschap voor het synchroniseren van dubbele carburateurs. Als je dubbele carburateurs hebt, is het noodzakelijk dat ze exact gelijk openen. Dit heet in vaktermen “het synchroon lopen van de motor”. Om dit voor elkaar te krijgen hebt je deze synchroon tester(s) nodig. Het is mogelijk om het met een tester te doen maar het gaat veel makkelijker en sneller als je het met twee testers doet. Het afstellen gaat als volgt:

· Controleer of de contacthoek en de ontsteking goed staan afgesteld.
· Controleer of de inlaatpakkingen links en recht in orde zijn.
· Demonteer de luchtfilters en plaats de testers.
· Koppel nu het gasmechanisme los, als je de stationair ontkoppelaars hebt is dit niet nodig (zie Gasmechanisme). Door het loskoppelen voorkom je dat de carburateurs elkaar kunnen beïnvloeden bij een stationair draaiende motor.
· Laat de motor lopen en stel, met de gasklep aanslag op de linker en rechter carburateur, de carburateurs zodanig af dat beide testers exact hetzelfde aangeven (tijdens het stellen moet je er wel op letten dat het stationair toerental niet te hoog wordt).
· Als de testers hetzelfde aangeven kun je het gasmechanisme weer aansluiten. Let er wel op dat de stangen niet een van beide carburateurs open drukken.
· Laat nu de motor ongeveer 2000 toeren per minuut draaien en controleer of de synchroon testers dezelfde waardes aangeven. Als dit niet het geval is, kun je dit bijstellen door een van de twee bedieningsstangen van de carburateurs langer of korter te maken. Bij het afstellen op toeren mag je in geen geval aan de gasklep aanslag draaien!
· Wanneer de synchroon testers en de carburateurs gelijk staan borg je de stangen en controleer je dit nogmaals bij stationair en op toeren. Je zult nu merken dat de motor beter loopt en niet meer zo erg schudt.

Het kan zijn dat je de motor niet exact goed krijgt op zowel toeren als bij een stationair draaiende motor. Dit kun je opvangen door de stationair ontkoppelaar te monteren of je zult een compromis moeten sluiten tussen stationair en op toeren. Het is dan beter om de carburateurs zo af te stellen dat zij op toeren perfect synchroon lopen en bij een stationair draaiende motor niet helemaal.
(bron Frankys)

Widget Setup
Hello there, thanks for choosing WP Now for your WP theme needs. To customize your sidebar, login to your WordPress admin area and go to Widgets under Appearance. From there you can customize your own sidebar to your own liking. WP Now includes several theme-specific widgets that start with the term "WP Now". When setting up your sidebar make sure to use the WP Now version of a widget. WP Now widgets are customized specifically for the themes they are included with.